Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Är det ett fejkhot eller blodigt allvar?

En man meddelar på internet att han tänker gå till Kungliga tekniska högskolan i Stockholm och skjuta så många personer som möjligt. Det ska ske i dag, måndag. Han säger sig ha tillgång till en sportskyttepistol.

Annons

Polisen tar hotet på allvar. Tekniska högskolan informerar om hotet på sin hemsida.

Det kan vara ett fejkhot. En person som söker uppmärksamhet – och som under söndagen fann någon form av tillfredsställelse i att hotet uppmärksammades av skolans ledning, av polisen och inte minst av oss i media.

Bombhot har ju blivit något av en klassiker. Någon ringer till polisen och meddelar att en bomb ska sprängas på den ena eller den andra platsen. Det leder till att området utryms. Men oftast visar det sig att hotet är tomt och innehållslöst. En annan metod är att lägga ut en väska eller en bombattrapp på en strategisk plats. Någon blir orolig och ringer polisen. Väskan undersöks. Oftast visar sig innehållet vara harmlöst.

Men de så kallade skolskjutningar som vi har sett under de senaste åren, varav två i vårt grannland Finland, gör att vi ändå måste ta sådana hot på allvar. Vi kan inte utgå från att det är förvirrade tokstollar som bara vill skrämmas och njuta lite av uppmärksamheten.

Det finns personer som kan tänka sig att skada eller döda så många som möjligt som hämnd för gamla oförrätter, av bitterhet över tidigare misslyckanden eller av mer diffusa motiv.

Vi lever i ett öppet samhälle. Den vanlige medborgaren har rätt att kräva rörelsefrihet. Och det är svårt att identifiera vem eller vilka personer som gör sig skyldiga till den typen av hot som Kungliga tekniska högskolan har drabbats av.

En del av dem kan vi kanske komma åt genom terroristspaning. Men det kan också handla om att psykiatrin måste bli bättre på att identifiera och behandla psykiskt sjuka personer som kan bli våldsamma.

Den bild som växer fram av ”Jihad-Jane” i USA är att hon både är sinnesförvirrad och militant islamist.

Om personer planerar brott via internet, måste också polisen finnas på internet. Det är självklart.

Men den enda hundraprocentiga garantin mot vansinnesdåd, vore att omvandla Sverige till ett övervakningssamhälle, där myndigheter håller reda på vartenda steg vi tar.

Och så vill vi knappast ha det.

Mer läsning

Annons