Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Är du också en fuskare?

Det går inte att komma ifrån: Du har ett ansvar om du själv köper svarta tjänster.

Annons

I en serie artiklar granskar NA biltvättarna. I dagens NA beskriver Gabriel Kalkan och Albert Batan hur de möts av kunder som tvekar, när kunderna får reda på att det kostar 500 kronor. Sedan åker den potentiella kunden iväg och köper tvätten av någon annan för 150 till 200 kronor. Vi kan kräva att polisen gör ett svep bland småföretagare som misstänks vara oseriösa. Vi kan kräva att skattemyndigheten gör särskilda granskningar inom de branscher där det finns misstankar om fusk.

Men vi kan inte komma ifrån att ett av problemen är den annars så ”laglydiga” allmänheten. Människor som frestas att köpa tjänster för ett par hundralappar hos en företagare som bara tar kontanter och aldrig ger något kvitto.

Så länge det finns en stor efterfrågan på tjänster som är ”otroligt billiga”, kommer de oseriösa företagen att leva vidare på bekostnad av de företag som faktiskt har bestämt sig för att göra rätt för sig.

Den svarta ekonomin underhålls av människor som uppfattar sig själva som hederliga. Människor som upprörs över kriminella gäng. Människor som upprörs över att så få bostadsinbrott klaras upp. Människor som upprörs över att polisen gör så lite för att bekämpa brott. Men det är inte bara fusk att sälja en svart tjänst. Det är också fusk att köpa den.

Borde staten göra mer för att göra det enklare och billigare att driva tjänsteföretag? Ska vi få ner arbetslösheten måste tjänstesektorn växa. Och tjänstesektorn skulle också ha förmåga att anställa fler personer med låg utbildning, om det vore billigare att anställa. Det har vi sett i till exempel städbranschen.

Med lägre skatter blir det lättare för seriösa företag att konkurrera med de oseriösa. Dessutom skulle fler komma in på arbetsmarknaden. Då kommer motargumentet att ”vi ska inte konkurrera med låga löner”. Men vi kommer sannolikt aldrig att kunna utbilda bort arbetslösheten. Och det första jobbet är också ett nödvändigt första steg mot möjligheten att få ett annat och mer kvalificerat jobb.

Mer läsning

Annons