Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Är regeringen dum mot pensionärerna?

Är det synd om pensionärerna? De får numera betala högre skatt än de som jobbar. PRO presenterar undersökningar som visar att pensionärerna i Sverige betalar mest skatt i Europa.

Annons

Men den bistra sanningen är att vi måste föra en politik som gynnar arbete. Och det som har hänt är ju inte att regeringen har höjt skatten för pensionärer. Den har sänkts för dem som arbetar.

Det finns pensionärer som har det knapert. Och den ekonomiska krisen har lett till att bromsen har slagit till i pensionssystemet. Irriterande? Ja, naturligtvis. Men bromsen skapades för att se till att systemet inte brakar samman under tider av ekonomisk kris. För det skulle innebära en katastrof för både pensionärerna och för samhällsekonomin.

Vi kan ha vilka konstruktioner i pensionssystemet som helst, vilka skatteskalor som helst, vilka bidragssystem som helst. Men om vi inte kan öka andelen personer som arbetar, blir det sämre pensioner i framtiden och sämre service i den offentliga sektorn – vilket bland annat skulle slå hårt mot de äldre.

Vi kan ha vilka moraliska argument som helst för bättre villkor för pensionärerna. De har ofta arbetat hårt. De har byggt upp Sverige. De har ”tjänat in” sin pension.

Men fortfarande: om den demografiska utvecklingen fortsätter – och det gör den – måste en större andel av befolkningen arbeta.

En detalj som sällan uppmärksammas är att jobbskatteavdraget är särskilt förmånligt för pensionärer som väljer att arbeta några timmar då och då, för att dryga ut pensionen.

Nej, alla pensionärer kan inte arbeta. Det är rent av svårt att hålla sysselsättningen uppe bland personer som närmar sig pensionsåldern.

Men om vi ska klara framtidens äldreomsorg och framtidens pensioner, måste vi främja en utveckling där vi arbetar längre. Det innebär att arbetsplatser måste bli mer flexibla. Det måste bli möjligt att arbeta på scheman som inte alls stämmer överens med begreppen ”heltid” och halvtid”.

Vi måste också föra en ekonomisk politik som ger signaler till enskilda människor. Det är bra om du kan jobba även efter att du har fyllt 65 år.

En pensionär som har slitit ut sin kropp ska inte behöva arbeta. Men även den pensionär som inte kan arbeta, tjänar på om grannen kan jobba några timmar i veckan. Då ökar tillväxten. Och kommunen får ytterligare några skattekronor som kan användas till hemtjänsten. Det är det regeringens politik handlar om.

Mer läsning

Annons