Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Är vi redoatt hjälpaNordkorea?

Nordkorea är ett av de allvarligaste hoten mot världsfreden – och världens kanske allra värsta diktatur. De nyckfulla utspelen från Nordkorea och vetskapen om att regimen förfogar över kärnvapen får omvärlden att rysa.

Annons

I nordkoreanska hem finns radioapparater som spyr ut den kommunistiska regimens propaganda. Det går att vrida ner volymen, men det går inte att stänga av. Och det går naturligtvis inte att lyssna på andra länders radiostationer.

Utländska journalister som besöker Nordkorea drabbas av den ena föreläsningen efter den andra om landets förre diktator Kim Il Sung. Han var inte bara den felfria ledaren för landet, utan också en enastående författare av politisk litteratur, poesi, operor och filmmanus.

Det är en utmaning i sig att hantera en sådan regim. Men läget kan snabbt förändras. Enligt en sydkoreansk bedömare kan regimen närma sig en kollaps. Och då väntar en annan utmaning. Ett Nordkorea som kollapsar kommer att kräva biståndsinsatser som får den tyska återföreningen att framstå som både enkel och billig. Omvärlden kommer inte att ha något val.

Att få insyn i vad som händer i världens mest slutna land är inte lätt. Men visst finns det tecken på att regimen haltar. Nyligen avrättades två ledande företrädare för regimen som ”förrädare”. De anklagades för att stå bakom en valutareform som fick förödande konsekvenser.

Det sipprar ut uppgifter om att människor numera öppet kritiserar den ”käre ledaren” Kim Jong Il.

I ett land där ekonomin formellt är stenhårt centralplanerad, skapas det ändå fria marknader. Människor söker desperat efter olika möjligheter att ordna en egen försörjning. Men regimen försöker att stoppa dessa marknadsekonomiska andningshål.

Enligt bedömare kostar integrationen av det gamla Östtyskland i det återförenade Tyskland fortfarande fyra eller fem procent av Tysklands BNP. Det skulle innebära i storleksordningen 1 000 miljarder kronor per år – 20 år efter att återföreningen ägde rum. Det gamla Östtyskland var ett underverk av öppenhet och ekonomisk tillväxt, om vi jämför med Nordkorea.

Det är omöjligt att säga om regimen i Nordkorea kommer att kollapsa om några år – eller i nästa vecka. Men när det händer kommer det att krävas enorma insatser från hela världen. Är vi redo?

Mer läsning

Annons