Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åsikter i finrummet

Annons

Terrordådet i Norge har skapat en debatt om internet som en grogrund för extrema politiska åsikter. Det är på internet som Anders Behring Breivik fått inspiration av likasinnade och delat med sig av sin världsbild. I etablerade media finns olika syn på hur öppet man ska förmedla hans åsikter.

Det går inte att stoppa internet. Det är som att skjuta på budbäraren. Det går inte stoppa det fria meningsutbytet. Och ska inte stoppas. För oliktänkande i diktaturer är internet en livlina. För kinesiska dissidenter till exempel är det en möjlighet att nå ut till omvärlden och uppmärksamma brott mot de mänskliga rättigheterna.

Det är inte bara på skumma sajter på nätet som extrema åsikter förmedlas av anonyma avsändare. Åsikterna finns i det mediala och politiska finrummet, förmedlade av etablerade medborgare.

Om det inte funnits någon islamisering eller massinvandring hade det inte funnits något som triggade Behring Breivik att göra som han gjorde. Det skriver Erik Hellsborn, SD-politiker i Varberg, på sin blogg. Med samma logik kan man hävda att de flesta våldtäkter och alla hustrumord inte skulle finnas om bara det inte fanns kvinnor.

Hellsborn väljer att göra den norske massmördaren till ett offer, en vuxen människa utan ansvar för sina handlingar. Sverigedemokraterna har centralt tagit avstånd från åsikterna. Det som återstår är SD:s syn på vad som är ett grundläggande problem i Sverige.

Den danske ministern Sören Pind, Venstre, jämför terrordådet med aktioner av civil olydnad. Det är än värre att en toppolitiker förminskar ett politiskt motiverat massmord till att vara jämförbart med markockupation vid ett vindkraftsbygge.

I USA finns medieprofilen Glenn Beck, den amerikanska högerns mest högröstade förespråkare. I hans värld är ett politiskt ungdomsläger i Norge samma sak som Hitler Jugend. Hans budskap är att Europa är på väg att utplånas av multikulturen och att ”den stora staten” frambringat en terrorist som Anders Behring Breivik. I Sverige skulle vi närmast översätta ”den stora staten” med välfärdsstaten.

Internet är ohämmat. Det vet vi. Vi måste vara lika vaksamma på budskapen som kommer från väletablerade makthavare och medieröster.

Mer läsning

Annons