Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Återfunna rötter inte nog för Centerpartiet

Centerpartiet har i decennier talat om att hela landet ska leva. Under många år förlorades kompassriktningen. Nu tycks den ha hittats igen.

Annons

För tredje gången i år har Centerpartiet samlat sina styrkor. Just nu i Karlstad, där den ordinarie partistämman avslutas i dag. Det har varit ett turbulent år i partiets historia. En uppslitande idédebatt och låga opinionssiffror har dominerat innehållet i det som sagts och tyckts om partiet.

På partistämman har inget av detta märkts av. Partiledaren Annie Lööf utstrålar och sprider optimism hos sina trogna partiarbetare. Oförtrutet formas partiets politik och efter några års förvillelser tycks partiet hittat åter till sina landsbygdsrötter.

Annie Lööf betonade i sitt tal till stämman i torsdags att arbetet för ytterligare en alliansseger i nästa års val börjar nu. I det kan hon ha rätt.

Men det kräver att Centerpartiet för det första förmår att klara fyraprocentgränsen och för det andra helst fördubblar antalet sympatisörer i förhållande till dagsläget. För att det ska lyckas krävs något som delvis ligger utanför partiets kontroll.

Nämligen att Moderaterna antingen uppträder mindre arrogant gentemot sina allianskamrater och då främst Centerpartiet och Kristdemokraterna. Den nyligen presenterade budgeten ger inte dessa partier särskilt mycket att yvas över och bygga sina profiler på. Eller att Centerpartiet offentligt vågar utmana regeringspolitiken utan att framkalla tvivel på alliansens regeringsförmåga.

Inget av detta verkar i dagsläget vara särskilt troligt. Varför Centerpartiet förmodligen får försöka formulera sina profilfrågor – exempelvis landsbygd och miljö/klimat – på ett sätt som lockar väljare från Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

Om så blir fallet återstår det att se om det räcker. Klart är att de återfunna rötterna i landsbygdspolitiken inte är tillräckligt hur mycket de än vattnas. Styrkan i den rådande urbaniseringstrenden kan nämligen inte några politiska program rå på.

Mer läsning

Annons