Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Att förändra skolan tar tid

Hur åstadkommer vi bättre skolresultat? Ja, inte är det genom att mäta personaltäthet och resurser.

Annons

NA har genomfört en enkät bland lärare i Örebro. Många är missnöjda med arbetsmiljön och lönen. Och många anser att de får syssla med för mycket administration. Lägg därtill att resultaten fortsätter att gå nedåt.

Finland satsar mindre pengar på skolan. Lärarna har färre undervisningstimmar. Och ändå åstadkommer Finland bättre resultat. En del svenska skolböcker går inte att använda i Finland. Nivån är för låg.

En tydlig skillnad mellan Sverige och Finland är lärarens status. Läraren är inte vem som helst i Finland. Elever kan drabbas av både ”försittning” (alltså komma tidigare till skolan) och kvarsittning, om de slarvar med läxor. Det finns ingen skolinspektion som kliver in i klassrummet. En finsk lärare får vara mera i fred med sin undervisning.

Att stärka läraren i klassrummet är nyckeln till framgång. En hel del sådant genomfördes under Jan Björklunds tid som utbildningsminister, till exempel en ny lärarutbildning, förstelärare och en förstärkning av vidareutbildningen av lärare.

Den nya lärarutbildningen trädde i kraft 2011. Då började de första studenterna. Pisa-mätningarna mäter resultat för 15-åringar. Så de lärare som gått den nya utbildningen ska sedan undervisa i nio år innan vi kan se ett resultat.

Sedan finns det naturligtvis saker som borde få effekt tidigare (till exempel förstärkt vidareutbildning av dagens lärare). Men den som tror att vi snabbt kan ”fixa till” skolan bedrar sig själv.

Nu har Alliansen och den nya regeringen närmat sig varandra. De slöt en kompromiss om betyg i årskurs fyra. Överenskommelsen markerar också att det är viktigt att kolla resultaten redan i årskurs ett för svenska och matematik.

Gustav Fridolin administrerar Björklunds skolpolitik, med vissa justeringar. När resultaten slår igenom för fullt har Björklund lämnat politiken, kanske även Fridolin. Och lärarna i Örebro kommer förhoppningsvis känna att lärare är ett jobb med status.

Mer läsning

Annons