Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Att ha koll är aldrig fel

Kanske har debatten kring de nya spelreglerna drunknat i EU-valet men i dag är de facto en realitet. Då införs obligatorisk registrering av spel.

Annons

Det gäller alla spel utom skraplotter och spel inne på Casino Cosmopol. Tanken är förstås att den som spelar ska ha bättre koll och upptäcka om spelandet förändras. Förmynderi är en första spontan reaktion, men alla som haft spelberoende i sin närhet kan vittna om att överdrivet spelandet kan få förödande konsekvenser. Att ha koll är aldrig fel.

Det finns ett accelererande spelberoende. Roger Thörn, som startade behandlingshemmet för spelberoende i Kolmården 1996, fick inte ekonomin att gå runt och stängde verksamheten tidigare i år. Han har önskat att just spelbolagen ska ta sitt ansvar.

Han vet också att avvänjning tar tid och liknar den som alkoholberoende behöver. För överdrivet spelande är en sjukdom som måste behandlas. Det första steget är att själv erkänna sjukdomen.

Genom registreringen får de spelande själva mer koll. Dessutom kan Svenska Spel kontakta kunder som avsevärt förändrat sitt spelmönster.

Samtidigt kan man naturligtvis som svensk dra lite på smilbandet åt det där att ”lagom är bäst”.

Vi har varningstexter på cigarettpaketen som redan i dag är stora men som föreslås bli än större. Trots det fortsätter folk röka, trots det börjar unga röka. Vi tillåter annonser för vin i dagstidningar men bredvid flaskan som ska locka till köp står varningstexter om att alkohol dödar. En paradox, kan det synas men ändå ett sätt att begränsa skadorna av att annonsering om alkohol blev tillåten genom en dom i marknadsdomstolen i början av 2000-talet.

Svenska Spel finns ”för att ta vara på det roliga men minimera det tråkiga” står det att läsa på hemsidan. Vd Lennart Käll säger att han vill jobba för en sundare spelmarknad. Gott så. För allt som går till överdrift är ju skadligt och vi människor har så svårt att hejda oss.

Mer läsning

Annons