Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Att satsa eller spara - det är frågan

Annons
En stilla bön. Björn Sundin, kommunalråd för S, vill passa på att satsa när det finns utrymme. Oppositionen ser lågkonjunkturen komma och håller hårt i varje krona. Vem får rätt? bild: jonas Eriksson

Ett mynt har två sidor. Det vet vi. Annars är det mesta som rör ekonomi förknippat med största möjliga osäkerhet.

I kommunfullmäktige i Örebro i går var tilläggsbudgeten det långvariga debattämnet. Det handlar om de satsningar som den nya majoriteten vill genomföra de månader som är kvar av året.

Debatten gällde en justering av den stora kommunala budgeten, där driften går loss på drygt sex miljarder i år. Gårdagens debatt handlade om 20 miljoner här och 20 miljoner där som mest.

Före omvalet var sju partier i Örebro överens om budgeten för 2011. Alla tog ansvar för att miljardverksamheten i kommunen rullade på. Partipolitiska motsättningar stoppades undan.

Nu är den politiska vardagen tillbaka. Helt naturligt. Den nya majoriteten visar upp sin politiska vilja genom att lägga delar av det väntade överskottet som extrasatsningar på olika verksamheter.

Skola och äldreomsorgen får permanenta tillskott, som i år kostar tio miljoner kronor och de nästkommande åren 20 miljoner kronor per år. Det är en ytterst liten del av den totala budgeten. För barn och utbildning handlar det om två promille.

Det ekonomiska läget är gott. Vi vet vad vi har och satsar, sa majoritetens man Björn Sundin, socialdemokratiskt kommunalråd. Han såg den ena sidan av myntet och tar med sina egna ord ansvar. Han har fog för sin ståndpunkt. Prognosen visar på att överskottet i kommunen blir långt större än man trodde i början av året.

Vi ska inte göra av med några pengar som vi inte har. Majoriteten agerar som om tiden stått still, sa oppositionens man Kent Persson, moderat kommunalråd. Han såg den andra sidan av myntet. Han har fog för sin ståndpunkt. Senast i fredags varnade regeringen för att lågkonjunkturen rasar över oss.

Vi tar ansvar sa majoriteten. Nej, det är vi som tar ansvar, sa oppositionen. Och så fortsatte debatten under hela förmiddagen.

Vem har rätt? Den, som anser att det gäller att ta tillfället i akt, håller på majoriteten. De senaste goda åren har gett minskad arbetslöshet och ökade skatteintäkter till kommunerna. Det finns pengar i kassan nu och behoven är stora, i skolan, i äldreomsorgen, på gator med hål i asfalten, för arbetslösa ungdomar. Med mera.

Den som ser de mörka molnen hopa sig och lågkonjunkturen komma tillbaka med ökad arbetslöshet och minskade skatteintäkter väljer att hålla hårt i varje kommunal skattekrona. I Örebro kommun lever minnet kvar av nödstoppet 2002 som ledde till stora nedskärningar. Det är oansvarigt att ena stunden ge med ena handen för att sedan ta tillbaka, hävdar dagens opposition.

Perspektiven i Örebrofullmäktige är helt motsatta. Dagens majoritet av S, C och KD vill gärna leverera resultat av sina vallöften och väljer att leva i nuet. Oppositionen M, FP och MP, de senaste årens makthavare, gör gemensam sak med Alliansregeringen och talar om försiktighet framför allt. De tar sikte på nästa år, som hotar att dränera underlaget för alla kommunala satsningar.

Visst är det roligare att spendera än att spara till sämre tider. Det är så mycket mer tillfredsställande för en politiker att visa väljarna att man står vid sina ord. De politiker som väljer sparsamheten har betydligt svårare att entusiasmera.

I Örebro är det lite av omvända världen. Oppositionen brukar vilja sätta fart på pengarna, medan de vid makten ständigt predikar försiktighet med varje krona.

Mycket talar för att oppositionens dystra framtidsprognos slår in. Det vill egentligen ingen. Politik är i högsta grad att ta ansvar, även för den osäkra framtiden.

Mer läsning

Annons