Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avarter som ska bekämpas

Svartjobben är inte borta från städbranschen, trots skatteavdraget för hushållsnära tjänster. Men rut-avdraget är här för att stanna.

Annons

När skatteavdraget för hushållsnära tjänster, det så kallade rut-avdraget infördes 2007 var det omstritt. Det var en klassisk höger-vänster-fråga, där Socialdemokraterna och Vänsterpartiet var motståndare. Men avdraget genomfördes – och har blivit en succé. Tusentals jobb har skapats. Människor som har stått utanför arbetsmarknaden har fått en chans att komma in i systemet. Även Socialdemokraterna accepterar numera avdraget, fast med vissa modifieringar.

Ett redskap för att bekämpa avarterna är att fler anställda går med i facket, som därmed får möjlighet att driva krav på kollektivavtal. Den fackliga organisationsgraden är låg. Alltför låg.

Det är i huvudsak fackförbundet Kommunal som organiserar de personer som arbetar med Rut-tjänster. Men företrädare för det parti som Kommunal förknippas med talade om skattavdraget som ”pigavdrag”. Den rörelse som skulle företräda ”arbetarklassen” uttryckte sig direkt föraktfullt om det arbete som människor gör. Människor som borde ha betraktats som potentiella medlemmar i den fackliga delen av arbetarrörelsen.

Har det då någon betydelse? Ja, en undersökning som gjordes av högskolan i Kristianstad visar att anställda inom branschen tycker att pigdebatten var jobbig. Undersökningen visar även att åtta av tio ansåg att jobbet var bättre än vad de hade räknat med.

Men det är lätt för en forskare att nå anställda i seriösa företag, med hyggliga arbetsvillkor. Det är svårare att nå dem som jobbar inom den grå eller svarta sektorn. Det ligger i sakens natur.

Ska vi få ner arbetslösheten behöver vi fler tjänstejobb. Även jobb som är enkla och där tröskeln att komma in är låg. Men samtidigt är det angeläget att vi får bort, eller i varje fall begränsar, avarterna. Människors första kontakt med arbetsmarknaden ska inte vara svartjobb eller ett jobb med oacceptabelt dåliga villkor.

Mer läsning

Annons