Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Även detta utgör en risk

Även den som strider på ”rätt sida” kan utgöra en risk när han eller hon kommer hem.

Annons

I dagens NA berättar vi om en man från Örebro som deltar i försvaret av den syriska staden Kobane. De strider mot den Islamiska staten som – trots namnet – utgörs av en liten extrem avart av islam. Från luften bombas IS-styrkorna av flygplan från bland annat USA och Iran. Tidigare har vi uppmärksammat att personer som bor i Sverige har rest till området för att strida på Islamiska statens sida.

Både IS framgångar och det faktum att svenskar åkt ner för att försvara Kobane är ett resultat av omvärldens passivitet. Att gå in i Syrien ansågs för komplicerat och för riskabelt. Kaotiska förhållanden och svaga regeringar är en utmärkt grogrund för extremistiska rörelser.

Låt oss hoppas att IS framryckning stoppas. Och det är möjligt att örebroaren bidrar till det.

Men även den som strider på ”rätt sida” kommer att drabbas av krigets fasor. Även den som strider på ”rätt sida” kan hamna i situationer där han eller hon blir ögonvittne till krigsbrott. Även den som strider på ”rätt sida” kan utgöra en risk när han eller hon kommer hem.

I en reguljär armé finns möjligheter att ta itu med sådant. Svenska soldater som kommit hem från Afghanistan får sådan hjälp. En kurdisk rebellrörelse i Syrien lär inte kunna ge det.

Det är bra om vi får en lag som uttryckligen förbjuder människor att strida för IS och andra terroristgrupper. Men vi måste ha en politik även för dem som strider på den andra sidan. Det är inte självklart att vi ska låta dem sticka iväg.

Det är inte första gången som svenskar strider i utlandet. 8 000 svenskar stred för Finland under vinterkriget, varav 33 stupade. Några hundra svenskar reste till Spanien för att strida mot Francos fascistiska styrkor i slutet av 30-talet. 160 av dem stupade.

Men vi borde vara bättre förberedda på att hantera frivilliga som går i strid i dag, jämfört med hur det var för 80 år sedan.

Mer läsning

Annons