Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Även FRA får lyssna på regeringschefer

Att amerikanska NSA har avlyssnat en rad länders regeringschefer har väckt uppmärksamhet. Men faktum är: Svenska FRA får göra exakt samma sak.

Annons

Inledningen till FRA-lagen anger vad Försvarets radioanstalt får spana på. Här nämns naturligtvis terrorism, utländska militära hot med mera. Men i slutet står det också att FRA får spana på ”främmande makts agerande eller avsikter av väsentlig betydelse för svensk utrikes-, säkerhets- eller försvarspolitik.” Spaningen är alltså inte begränsad till sådant som har en strikt betydelse för att skydda landet. Spaningen får också utgöra ett stöd till regeringens utrikespolitik.

Tänk att få veta hur långt ett land som Tyskland kan sträcka sig i en svår förhandling om en ny EU-lagstiftning. Tänk att få veta vad Putin egentligen har för avsikter med sin politik gentemot våra baltiska grannländer. Tänk att få veta hur Barack Obama tänker agera i Syrien de kommande månaderna. Det sistnämnda kan ha en direkt betydelse för hur många asylsökande som kommer till Örebro och Lindesberg de kommande månaderna.

Nu ska vi för den sakens skull inte dra slutsatsen att Fredrik Reinfeldt regelbundet kan läsa utskrifter av vad andra länders ledare pratar om. Det räcker inte med att lagen tillåter det. För att FRA ska få göra sådan avlyssning krävs också att regeringen ger FRA ett konkret uppdrag. Vi kan utgå från att regeringen i så fall också gör en politisk riskkalkyl. Är det något vi kan lära av de läckor som NSA har drabbats av är att risken för att avlyssningen avslöjas har ökat. Och skulle det visa sig att Sverige lyssnat på Angela Merkels telefon, så kommer Angela Merkel inte att vara en lika bra kompis till Fredrik Reinfeldt när de träffas på nästa EU-toppmöte. Det politiska priset för att avlyssna Putins telefon skulle sannolikt inte vara lika högt.

Bli inte förvånad om vi snart kommer att drabbas av en svensk NSA-affär. Lagen tillåter det. Och vi får väl utgå från att lagstiftaren har en avsikt med det.

Mer läsning

Annons