Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Även Martin Timell har gjort bra saker

Annons

TV4 har rensat bland gamla program och tagit bort dem med programledaren Martin Timell som anklagats för sexuella trakasserier.

Fel att ändra i historien.

Det är förståeligt men visar också på en ängslighet och vilja att tillrättalägga historien som på sikt blir problematiskt.

Timell är en del av TV4:s historia och det är ett tecken på ängslighet att man inte längre vågar stå för de program som han medverkade i. Men hans tidigare program bör finnas kvar och viljan att "lägga till rätta" är ett tecken på att tittarna underskattas. Om det är någonting som historien lär oss borde det vara att det är farligt att vilja radera händelser ur det förflutna.

Programledarens insats för att visa hur man slår i en spik försvinner inte för att han begått andra klandervärda handlingar.

Oavsett har Timell tidigare gjort uppskattade TV-program och exempelvis "Äntligen hemma" kan även tjäna som inspiration för hemmafixare i framtiden. Programledarens insats för att visa hur man slår i en spik försvinner inte för att han begått andra klandervärda handlingar. Att han inte längre arbetar på TV4 betyder inte att kanalen ska radera honom från deras arkiv. För vad blir nästa steg? Riva statyer av gamla krigarkungar och ta bort symboler som vi i dag inte står för? Det blir i så fall fattigt på museer, när det gäller statyer, på biblioteken och i arkiven.

För hans program ska kunna ses och kanske då främst som en påminnelse om att det går att både vara en skicklig programledare och en klandervärd privatperson.

Förundersökningen mot Martin Timell pågår fortfarande och det återstår att se om det leder till åtal. Men även om så skulle vara fallet finns det ingen anledning att rensa bort honom ur historien. För hans program ska kunna ses och kanske då främst som en påminnelse om att det går att både vara en skicklig programledare och en klandervärd privatperson.

Vad som istället borde ha gjorts är att ha kvar programmen dels som en varning och dels som ett bevis på att den tidigare programledaren var skicklig inom sitt yrke.

Sålunda har TV4 visat att de inte kan stå för sitt förflutna och detta förstärker bilden av en ängslig arbetsplats som tillät sådant beteende som Timell har anklagats för. Vad som istället borde ha gjorts är att ha kvar programmen dels som en varning och dels som ett bevis på att den tidigare programledaren var skicklig inom sitt yrke. Ett exempel på den tid som en gång var och som de flesta absolut inte vill återvända till.

Mer läsning

Annons