Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Även metadon dödar

Annons

Regeringens utredare Gerhard Larsson vill göra det lättare att dela ut metadon, subutex och andra mediciner som blockerar heroinets ruseffekt. Detta för att rädda liv.

Han hänvisar bland annat till de danska erfarenheterna. I Danmark är det betydligt lättare för en heroinmissbrukare att få tillgång till exempelvis metadon.

Det är bara det att i Danmark dör fler människor av metadon än av heroin. ”Medicinen” dödar fler än heroinet. Borde inte någon i så fall fråga sig vad som har gått snett? Operationen lyckades, men patienten dog.

Även i Sverige är tendensen att antalet metadonrelaterade dödsfall stiger. Antalet fall tredubblades under åren 2006-2008, enligt en artikel i Läkartidningen.

Det börjar även dyka upp dödsfall kring subutex, som hittills ansetts vara säkrare.

Metadon och subutex kan i vissa fall vara en hjälp för en heroinmissbrukare som vill sluta med sitt missbruk. Men då krävs att behandlingen sker under strikt kontrollerade former.

En missbrukare lever inte bara under ett kemiskt beroende. Missbrukaren liv är ett kriminellt liv – ett liv där han eller hon är beredd att göra vad som helst för att få tag i narkotika. Att göra upp med det livet är ett minst lika stort steg som att sluta använda droger.

Narkotikamissbruket är inte en sjukdom som kan ”botas” genom en spruta eller en medicin. Men subutex och metadon kan i vissa fall vara en hjälp på vägen.

Och ha inga illusioner: Metadon och subutex är syntetiskt tillverkad narkotika. Det är inte saft! De köps och säljs på narkotikamarknaden på samma sätt som illegala droger. I takt med att det blivit lättare för narkomaner att få tag i syntetisk narkotika, ökar också läckaget till den illegala marknaden.

Det finns säkert de som tycker att Gerhard Larsson har rätt. Det finns de som vill legalisera narkotika – och ser en mer släpphänt förskrivning av metadon som ett första steg. Det finns också de som tycker att det är besvärligt och dyrt att skicka narkomanerna till kvalificerad behandling. Det blir billigare att dela ut syntetisk narkotika till dem. Men det är inte en väg som leder till färre missbrukare – eller färre dödsfall bland narkomaner.

Mer läsning

Annons