Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Även S sålde företag

Annons

Nej, riksdagen gick inte med på regeringens planer på att minska statens ägande i SBAB (som finansierar bostäder), Telia Sonera och Posten. Sverigedemokraterna anslöt sig till de rödgröna partierna – och därmed stoppades försäljningarna.

Att Vänsterpartiet är emot försäljningarna är inte så konstigt. Det är ett led i partiets ideologi att staten ska styra så mycket som möjligt – och gärna äga en del av näringslivet. Det sade Lars Ohly också i debatten i riksdagen.

Sverigedemokraterna gillar inte tanken att ”utlänningar” skulle kunna köpa in sig i företagen. Annars är det svårt att se något djupare motiv till Sverigedemokraternas motstånd.

Men frågan är vad Socialdemokraterna egentligen har för inställning. Var omröstningen i riksdagen en chans att ge regeringen en näsknäpp – att påminna om att regeringen inte har stöd av en majoritet i riksdagen?

Om vi granskar hur socialdemokratiska regeringar har hanterat ägandet i företag, framstår de utförsäljningar som den nuvarande regeringen har gjort – och vill göra – som blygsamma.

Under socialdemokratisk ledning har staten sålt aktier i företag som SSAB, AssiDomän, Celsius, Enator, Pharmacia Upjohn, Svensk exportkredit, Telia, Sakab, med flera. Och är det någon som minns att staten en gång ägde ett företag som tillverkade tv- och radioapparater?

Hade en socialdemokratisk regering behållit ägandet i vartenda ett av de företag som staten i dag äger? Inte om vi ska döma efter hur tidigare S-regeringar har agerat.

Ja, det kan vara trevligt att berätta för skattebetalarna att de statliga företagen har genererat miljardvinster. Men den som förespråkar ett statligt ägande i ett företag måste också vara beredd att försvara eventuella förluster. Det regeringen ville göra – men inte fick – var att minska statens ägande. Och pengarna skulle användas för att betala av på statsskulden. Det hade varit en garanterad vinst för Sverige. Visserligen har staten en låg skuldbörda. Men en minskad skulbörda ger ändå en ökad handlingsfrihet. En mindre andel av statens pengar går till räntebetalningar. Och det blir lättare för staten att investera i infrastruktur.

Till exempel borde regeringen göra en storsatsning på järnvägen.

Mer läsning

Annons