Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Även SD måste få komma in på skolor

Vissa skolor väljer att avstå från att bjuda in politiska partier, eftersom de då kan få ta emot obehagliga grupper som Sverigedemokraterna och Nationaldemokraterna ”på köpet”. Det är fel tänkt.

Annons

Vissa skolor väljer att avstå från att bjuda in politiska partier, eftersom de då kan få ta emot obehagliga grupper som Sverigedemokraterna och Nationaldemokraterna ”på köpet”. Det är fel tänkt. Dels får de extrema partierna ännu en gång oförtjänt framstå som martyrer. Dels måste vi ha en tilltro till det offentliga samtalet. Det går att bemöta även otrevliga åsikter.

För två år sedan hindrades Nationaldemokraterna från att komma in i på en skola i Köping. Rektorn sade att partier vars uppfattning ”inte stämmer överens med skolans värdegrund” ska hållas utanför. Han hänvisade också till risken för att ordningen på skolan kunde störas, men hade ingen konkret hotbild att hänvisa till. Då blev han tillrättavisad av justitiekanslern.

När beslutet fattas kan en skola kan i och för sig ta hänsyn till risken för oroligheter. Men då är det just ordningen det ska handla om, inte partiets värdegrund. Det är lagen som sätter gränser för yttrandefriheten, inte rektorn vid den ena eller den andra skolan.

Regeringen har gett Skolverket i uppdrag att ta fram ett informationsmaterial om ”förutsättningarna för opinionsbildande verksamhet i skolan.” Det är bra. Senast den 15 april ska resultatet presenteras.

När skolor bestämmer sig för om de ska bjuda in politiska partier måste de hålla sig till objektiva kriterier. Det går inte att trixa med reglerna för att anpassa dem till att hålla det ena eller det andra partiet utanför.

Om beslutet är att de partier som sitter i fullmäktige ska bjudas in till skolan, måste det beslutet gälla även om Sverigedemokraterna eller Nationaldemokraterna kommer in i fullmäktige. Om beslutet är att de partier som sitter i riksdagen ska bjudas in, måste det beslutet gälla även inför valet 2014, även om det skulle gå så illa att Sverigedemokraterna kommer in i riksdagen i höstens val.

På onsdagen toppade Sverigedemokraterna sin hemsida med att medlemmar i partiets ungdomsförbund hade utsatts för hot, stenkastning och äggkastning vid en skola i Malmö. Sådant får inte förekomma. Och en skolledning måste ha förmåga att se till att det inte händer – med hjälp av polisen om så är nödvändigt.

Yttrandefriheten gäller även grupper som har extrema åsikter, från Nationaldemokraterna och Sverigedemokraterna till Kpmlr (en extrem grupp på vänsterkanten). Den principen ska vi inte kompromissa om.

Mer läsning

Annons