Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äventyrsbad – på riktigt

Det var inga blygsamma planer som ägarna till Gustavsvik presenterade i tisdags.

Annons

Gustavsvik ska bli Nordens mest attraktiva aktivitetspark. 100 miljoner kronor ska satsas under de kommande två åren. Därefter ska, om verksamheten utvecklas som det är tänkt, ytterligare 400 miljoner investeras fram till 2020. Då ska Gustavsvik vara störst i Norden och ett ställe som låter tala om sig i norra Europa. Det är sannerligen inte fel med storslagna visioner. Om de kan förvandlas till verklighet kommer de att betyda mycket för Örebro. Men – det finns alltid ett men. I det här fallet är det, som så ofta, finansieringen av den tänkta och planerade satsningen.

Företaget som driver verksamheten, Gustavsvik resorts AB, ägs till 51 procent av det kommunala bolaget Örebroporten AB. Resterande delen ägs av tio privata ägare som samlats i Gustavsviks intressenter AB.

Enligt kommunalrådet Lennart Bondesson (KD) ska kommunen inte gå in med kapital. Det finns ekonomiska resurser i bolaget eftersom kommunen tidigare genom Örebroporten gått in med pengar. De första 100 miljonerna kommer från Gustavsviksbolagets eget kapital, men det kommer förmodligen att krävas att pengar också lånas.

Det är litet märkligt att Lennart Bondesson inte kan – eller vill – göra någon riskbedömning om kommunen måste gå in med pengar om satsningen misslyckas och framtida lån inte kan betalas. Som ägare och särskilt som majoritetsägare, löper kommunen alltid den risken och de som då får ta smällen är skattebetalarna.

Nu får man tro att ägarna har gjort en realistisk kalkyl. Men som slaven på triumfvagnen finns det gott om skäl att höja åtskilliga varningens fingrar. Framtiden är i de flesta fall oförutsägbar och väldigt mycket kan inträffa som skakar om kalkylerna. Fallhöjden blir stor om det går snett, även om ”bara” 100 miljoner satsas. Än större om den halva miljarden läggs in.

Nog syns det som om örebroarna riskerar ett rejält magplask – för att uttrycka det med en metafor.

Mer läsning

Annons