Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avgörande sedelbunt?

Annons

En sponsor krävde att den nuvarande landshövdingen Rose-Marie Frebran skulle väljas till ordförande för ÖSK fotboll inför föreningsstämman år 2006. Det strider mot folkrörelsetanken. Det innebär röstköp. Att ge efter för sådana påtryckningar innebär att enskilda personer som har gott om pengar kan bestämma över föreningens inriktning.

I ett aktiebolag är det legitimt att pengar är med och styr vilka som sitter i bolagets ledning. Den som köper många röststarka aktier har större inflytande än den som äger en liten andel av bolaget. ÖSK Elitfotboll är ett aktiebolag.

Men ÖSK Fotboll är en förening, där principen är en medlem – en röst, åtminstone om vi ska tro stadgarna. I stadgarna heter det att ”rösträtten är personlig och får inte överlåtas till annan.”

Varje medlem är ansvarig för sina egna ställningstaganden. Det går inte att komma till årsstämman med näven full av fullmakter och säga ”jag har x antal röster”.

Det borde inte heller gå att komma med en sedelbunt och säga: ”nu vill jag bestämma vem som ska bli ordförande – annars ...”. Det är också en form av röstöverlåtelse. Kanske inte juridiskt, men i praktiken.

Tre personer som satt i valberedningen inför årsstämman 2006 berättar hur de utsattes för påtryckningar. Om inte Rose-Marie Frebran utsågs till ordförande skulle en stor sponsor dra in sitt stöd. Faktum är att Rose-Marie Frebran också blev vald. Däremot är det svårt att i efterhand säga varför. Kanske var det så att många medlemmar ansåg att just Rose-Marie Frebran var den allra bästa kandidaten. Eller var det för sedelbuntens skull?

En sponsor kan naturligtvis uttrycka en uppfattning. En sponsor vill förmodligen inte bli förknippad med en idrottsförening som präglas av fylleslagsmål eller dopning.

Men såväl föreningen som sponsorn måste uppträda med en viss balans. Det är medlemmarna som ska utse styrelse. Det är medlemmarna som ska bestämma föreningens inriktning. Alternativ: Lägg ner föreningen och säg öppet att det är den sponsor som kommer med den tjockaste sedelbunten som styr. Hur bra är det för föreningens anseende? Hur kommer det att påverka framtida sponsorer?

Mer läsning

Annons