Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avhopp, men knappast ett svek.

En skräll inom frikyrkorörelsen. Pastor Ulf Ekman, som grundade Livets ord, ansluter sig till Katolska kyrkan.

Annons

Det är ungefär som om en tidigare partiledare för Vänsterpartiet skulle söka medlemskap i Moderaterna. Pastor Ulf Ekman har lett en karismatisk protestantisk frikyrka. Han har inte minst gått till attack mot den katolska kyrkan. I retoriken kallar Livets ord den ockuperade Västbanken för Judéen och Samarien. Det är ett sätt att uttrycka att Israel inte borde lämna området, ett stöd för Israels ockupation.

Men i en debattartikel i DN förklarar Ulf Ekman bland annat att han söker kristen enighet. Den katolska kyrkan är åtminstone ett par snäpp närmare den ursprungliga kristna kyrkan än Livets ord.

Om en före detta partiledare skulle byta parti skulle det säkert bli en svekdebatt. Och den debatten har nu också uppstått efter Ulf Ekmans avhopp. Den förre tv-profilen Sievert Öholm anser att Ulf Ekman sviker sitt ansvar mot den rörelse som han själv har grundat. Han blir herden som lämnar sina får.

Och ja, det var nog en och annan vänsterpartist som tyckte att Gudrun Schyman svek när hon lämnade Vänsterpartiet, ganska kort tid efter att hon avgått som partiordförande. Och senare var hon med och grundade det nya partiet Feministiskt initiativ.

Men om nu Ulf Ekman har blivit övertygad katolik, om han har omprövat sina tidigare ståndpunkter, om han har kommit fram till att han tidigare haft fel. Ja, då är det knappast något svek att byta kyrklig tillhörighet. Det vore snarare ett svek att låtsas stå för något som han inte längre står för. Då skulle han visa sig på Livets Ords möten och gudstjänster och i hemlighet sympatisera med en helt annan kyrka.

Religiösa frågor diskuteras sällan offentligt i Sverige. Religionen har i alltför hög grad blivit en privatsak. Men lika gärna som vi diskuterar politiska frågor, måste olika tolkningar av religiös tro få diskuteras. Och religionen måste tåla att ifrågasättas. När Ulf Ekman byter samfund blir religionen ett debattämne.

Mer läsning

Annons