Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Badbar Svartå en ickefråga

Att kunna bada i Svartån inne i centrala Örebro vore naturligtvis trevligt. Men det nygamla kravet är en icke-fråga inför valet.

Annons

Tidigare i veckan startade miljöpartisten Michael Horvath ett upprop på Facebook. Det syftar till att få till stånd kommunala badplatser i Svartån. Gärna så centralt som möjligt. Uppropet fick snabbt stöd av flera hundra personer.

Nu är det inte så lätt att ordna detta. Svartån är svårt förorenad och tidigare erfarenheter från försök att ordna bad med friskt vatten i centrum talar inte heller för att nya försök kommer att lyckas. Åtminstone inte i närtid.

Att göra Svartån badbar är ett främst ett konkret och förståeligt sätt att uttrycka det som frågan egentligen handlar om. Nämligen att förbättra vattenkvaliteten så att ån återställs till ett vattendrag med relativt rent vatten från dagens funktion som ett avloppsdike. Det otjänliga Svartåvattnet innehåller E.colibakterier och intestinala enterokocker. De senare finns normalt i avföring. En lång rad enskilda avlopp uppströms klarar inte utsläppskraven och till det kommer utsläpp från lantbruk som bidrar till övergödning som ytterligare förvärrar vattenmiljön.

Att komma till rätta med detta är inte något som Örebro kommun kan ordna på egen hand. Svartån sträcker sig från Ölen utanför Degerfors och rinner genom flera kommuner innan den så småningom når Örebro för att mynna ut i Hjälmaren. Flera kommuner samt länsstyrelsen och därtill eventuellt statliga myndigheter som Naturvårdsverket måste därför engageras för att på sikt kunna förbättra vattenkvaliteten i Svartån.

Bara att samordna ett sådant projekt tar tid. Att genomföra det tar ännu längre tid. Och det kostar pengar. Till detta kommer att det finns andra miljöprojekt i länet som konkurrerar om att komma högre upp på prioriteringslistan. Att sedan bara ungefär 160 personer av de över 3 000 som svarade på NA:s läsarundersökning inför valet tycker att en badbar Svartå är viktig, gör Horvarths utspel till en ickefråga.

Mer läsning

Annons