Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bakslag för Björklund

Annons

Det som var rätt tänkt visade sig bli fel. Gårdagens uppgifter om att allt färre söker till de yrkesförberedande programmen på gymnasiet blev en rejäl smäll för utbildningsminister Jan Björklund, FP.

Jan Björklund trummade ivrigt hela valrörelsen om det riktiga i att befria gymnasiets yrkesprogram från tyngande läsämnen. Med hans skolreform, som nu införts, skulle elever räddas kvar på gymnasiet och sluta skolan med examen i stället för att hoppa av. Sverige skulle få påfyllning av eftertraktad arbetskraft.

Socialdemokraterna var av motsatt uppfattning. Partiet höll fast vi att all gymnasieutbildning ska ge behörighet till högskolan. Ingen skillnad mellan samhällsvetare och rörmokare alltså.

Gårdagens uppgifter i Dagens Nyheter visar att allt färre elever i storstadsområdena söker sig till de praktiska utbildningarna. Det medför också att de teoretiska programmen får fler elever med lägre högstadiebetyg, elever som kan tänkas vara mindre motiverade och mer benägna att hoppa av. Dubbelt tokigt alltså.

Ansökningssiffrorna för Örebro visar inte på samma trend. Det är möjligt att förklaringen finns i att eleverna här ser att det finns jobb direkt efter examen på ett annat sätt än i de stora städerna.

I tvekampen mellan det önskvärda och och verkligheten är det det sistnämnda som vinner. Skolvalet visar att eleverna inte tror på mer renodlade yrkesutbildningar. Och att de inte köper modellen att de ambitiösa kan utöka lektionstiden i svenska och engelska och därmed få högskolebehörighet.

I valdebatten försvarade den borgerlige ministern Jan Björklund värdet av praktiska yrken mot högskolekramande socialdemokrater. Det motsatta förhållandet hade inte varit konstigt.

Klart är att Sverige behöver kvalificerad arbetskraft, såväl svetsare och undersköterskor som civilingenjörer och läkare. I den strävan finns ingen ideologisk skillnad. Jan Björklunds uppgift är att ständigt söka efter det rätta sättet att nå ut till eleverna, som med all rätt är kräsna.

De senaste årens kris har visat att det inte finns några säkra jobb. Omvärldstrycket är hårt på dagens 15-åringar. De är medvetna om att en bred utbildning anses hålla flera dörrar mot framtiden öppna.

Mer läsning

Annons