Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bara ett par knapptryckningar bort

Annons
Tvingades backa. Flera judiska evenemang ställdes in efter dåden i Köpenhamn. Det skedde i Sverige år 2015. På bilden: Synagogan i Stockholm. Arkivfoto: Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Judiska museet stängdes för en dag. Judiska evenemang ställdes in. Det hände i Sverige 2015. Judar i Sverige är rädda. Och det handlar inte längre bara om Malmö.

Jag fick här om veckan en tidning i brevlådan – i ett anonymt kuvert. En tidning som helt och hållet ägnades åt att ”bevisa” att Förintelsen av judar aldrig har ägt rum. Det är ungefär som att ifrågasätta om andra världskriget har ägt rum. Det är djupt kränkande för de överlevande och deras barn.

Bland våldsamma jihadister flödar också de antisemitiska konspirationsteorierna. När Israel krigar i Gaza (vilket onekligen kan kritiseras) så drar de slutsatsen att det är ”judarna” som grupp som ska ställas till svars. ”Judarna har dödat våra bröder och systrar i Palestina”, sade Mohamed Merah efter att ha attackerat en judisk skola i Frankrike.

För att göra konspirationsteorierna ännu mer absurda: Det har cirkulerat teorier på nätet om att attackerna i Paris i förra månaden egentligen utfördes av ”judarna” eller av Israels säkerhetstjänst.

Efter helgens attacker i Köpenhamn klagar den nazistiska nättidningen Motgift över att det bara är judiska offer som räknas. För övrigt så är det ju ”judarna” som har uppfunnit det så förhatliga mångkulturella samhället. Det är liksom ”judarnas fel” att vi har för många muslimer i Sverige. Eller som Sverigedemokraten Kent Ekeroth uttryckte det: ”Judarna är nyttiga idioter för muslimerna”.

Konspirationsteorierna brukar få en skjuts framåt i skarpa lägen, till exempel i samband med attentaten i Paris eller Köpenhamn. Men de finns där hela tiden.

Efter uppmärksamheten kring Lars Vilks teckningar år 2007 ringde en person till redaktionen och talade om att hen visste att ”muslimerna” hade en plan för att ta över Europa. De skulle börja med London – och sedan ta resten av Europa.

Snart åtta år senare har ”muslimerna” ännu inte tagit över London. Idén att alla människor skulle förenas av en gemensam politisk vilja för att de tillhör samma religion är absurd. Det muslimska Egypten har bombat Islamiska statens ställningar som straffåtgärd för att IS-krigare genomfört ett bestialiskt massmord på kidnappade kristna egyptier. Över huvud taget är det framför allt muslimer som varje dag riskerar sina liv för att slåss mot IS. Bara för att nämna ett par exempel.

Men konspirationsteorierna är så tacksamma ta till sig. Du lever i en värld som är komplex. Det är inte alltid lätt att orientera sig. Du tycker spontant illa om vissa saker. Och så dyker det upp en förklaring som säger hur allt hänger ihop – och dessutom råkar det sammanfalla med dina värderingar. De människor som du spontant tycker illa om ligger bakom allt ont. Det må sedan vara ”invandrarna”, ”muslimerna”, ”judarna”, ”zigenarna” eller någon annan grupp.

Vilka fördomar du än har, vilka människor du än tycker spontant illa om så finns det ”fakta” där ute, bara efter några knapptryckningar på datorn.

Och då måste du ju ringa tidningsredaktionen och berätta den sensationella nyheten att ”muslimerna” har en plan för att ”ta över”.

Mer läsning

Annons