Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bättre än kopiorna

En som inte kan bestämma sig. En som befinner sig i en obestämd sörja i mitten. Ungefär så har ordet liberal kommit att användas, åtminstone i vissa sammanhang.

Annons

Och röran blir värre av att partier som Socialdemokraterna och Moderaterna försöker dra sig mot mitten för att locka medelklassens väljare. Alla vill vara mer eller mindre liberala, utom Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet.

Just därför ska Folkpartiet hålla fast vid klassiska liberala värden. Det är värden som sticker ut, som blir en kontrast mot de partier som agerar som liberala kopior. För kopiorna är trots allt ganska bleka. Men även originalet borde bli tydligare. I en globaliserad värld behövs de liberala värdena mer än någonsin.

Ett exempel nämndes av partiledaren Jan Björklund i sitt tal till Folkpartiets partiråd på fredagen. Bekämpning av organiserad brottslighet och terrorism har i allt för hög utsträckning inneburit övervakning av vanliga medborgare. Han kunde ha lagt till att det numera inte bara är staten, utan även privata företag, som sysslar med övervakning i stor skala, ofta med syftet att kunna rikta reklam till rätt person.

Ett annat exempel är Europapolitiken. Socialdemokraterna har kämpat med en intern ja- och nejdebatt långt efter att Sverige blev medlem i EU. Centerpartiet säger nej till valutaunionen. Även Moderaterna har reservationer mot det europeiska samarbetet.

Folkpartiet är det parti som mest helhjärtat stöder det europeiska samarbetet. Det gör också att Folkpartiet, med trovärdighet, kan kritisera missförhållanden inom EU.

Under Folkpartiets partiråd på fredagen beslöts att partiet ska få ett nytt program vid landsmötet 2013. Programarbetet är en chans för Folkpartiet att ge de bleka kopiorna en match.

Under partirådet påpekade riksdagsledamoten Fredrik Malm att Sverigedemokraterna inte bara är ett främlingsfientligt parti. Det är ett parti med nazistiska rötter. Sverigedemokraterna införde förbud mot uniformer på sina möten så sent som i mitten av 90-talet. Folkpartiet har nu en unik möjlighet att både stå som motpol till Sverigedemokraterna – och verka för en trovärdig integrationspolitik, med Erik Ullenhag som integrationsminister.

Mer läsning

Annons