Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bättre för fattiga barn

Annons

Barnfattigdomen ökar, enligt en rapport som Rädda Barnen presenterade här om dagen. Det är inte svårt att föreställa sig att socialdemokratiska debattörer använder rapporten i sin agitation mot den förhatliga ”högerregeringen”. Vem kan motstå frestelsen att påstå att en politisk motståndare är elak mot barnen?

Men läs rapporten noga. Det är faktiskt inte så att barnfamiljer med låga inkomster har fått det sämre. Tvärtom ökar deras inkomster. Och inkomstökningen för den fattigaste femtedelen av barnfamiljerna var något högre 2008, då Alliansen styrde Sverige, än 1998 och 2003, då Socialdemokraterna styrde landet.

De barnfamiljer som har lägst inkomster har alltså fått det något bättre. Men inkomstskillnaderna har ökat. Det är en utveckling som började under Göran Perssons tid vid makten.

Rapporten konstaterar att i Sverige lyser problemen med arbetande fattiga med sin frånvaro. Den som väl har fått ett jobb klarar sig hyggligt på sin inkomst. Den effekten har stärkts av regeringens jobbskatteavdrag. Låginkomsttagare har fått en månadslön mer per år att leva på. Jobbskatteavdraget har dessutom fått effekten att Sverige klarade sig hyggligt under finanskrisen.

Men vi måste också göra något för de barn och de familjer som står utanför arbetsmarknaden. Finansminister Anders Borg har antytt att det kommer sådana åtgärder i höstpropositionen.

Å ena sidan måste vi ha ett system där människor uppmuntras att arbeta. Å andra sidan måste vi ha ett system där barn inte växer upp i misär. Barnen växer upp, går i skolan – och gör sina val i livet. De valen ska inte dränkas i hopplöshet.

Barnbidragen är ett av de smartaste inslagen i välfärdspolitiken. Alla är med och betalar till systemet. Och alla barnfamiljer får ut något av systemet. Men samtidigt är systemet utformat så att de med lägst inkomster gynnas mest.

En höjning av barnbidraget skulle kunna vara ett sätt att minska barnfattigdomen. En annan åtgärd som skulle kunna övervägas är att öka underhållsstödet till ensamstående föräldrar.

Under tiden kan Håkan Juholt fundera över varför barnfattigdomen började öka, när hans eget parti styrde landet.

Mer läsning

Annons