Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bättre sent än aldrig

Annons

För sent och för lite. Partierna i oppositionen är inte imponerade av de förslag till att förändra sjukförsäkringen som Allianspartierna la fram i går.

Det finns fog för den första kritiken. Den nya sjukförsäkringen infördes halvårsskiftet 2008. Redan tidigt förra året stod det klart vilka konsekvenser det nya reglerna fått.

Visst hade Alliansen kunnat agera tidigare, i stället för ducka för stormvindarna och vänta med att att reagera tills nu. Det hade visat på lyhördhet och en ödmjuk inställning mot människor som har det svårt. Vinsten hade varit ökat anseende, men främst hade regeringen kunnat bespara tusentals människor oro.

De förslag som socialförsäkringsminister Ulf Kristersson presenterade i går är ingen politisk tvärvändning. Regeringspartierna står fast vid arbetslinjen, att så många som möjligt ska försörja sig efter arbetsförmåga. Sjukförsäkringen ska vara tidsbestämd och varje individ ska ha rätt att få stöd att hitta ett arbete. Det är alltså en rättighet för den enskilde.

Det finns kanske fog för den andra kritiken, att justeringen av sjukförsäkringen inte är tillräcklig. Systemet är komplext, konstaterade statsminister Fredrik Reinfeldt i går. Men krångel är ingen ursäkt för passivitet. Det mesta inom politiken är komplext och framtiden är ofta oförutsägbar. Mer kan säkert göras.

Omstöpningen av sjukförsäkringen låg i tiden när Alliansregeringen tillträdde. Göran Persson önskade 2003 en halvering av sjukfrånvaron bland svenskarna, världens friskaste folk – med rekordhög sjukfrånvaro. Anna Hedborg, S, sa i samband med att hennes utredning presenterades 2006 att sjukförsäkringen blivit en ”parkeringsplats för andra viktiga problem” och att ”ingen har bråttom”. Det stod helt klart att något måste göras.

Reformen har lett till minskat antal sjukskrivna, men också till att människor tvingats till arbetsförmedlingen trots att de inte kunnat ta något arbete. Rehabiliteringen har inte fungerat och en del har helt enkelt varit för sjuka.

Nu införs begreppet ”oskäligt” för att motverka denna omänskliga rundgång. Det är bra, men ställer stora krav på handläggningen på Försäkringskassan. Lika viktigt är bättre samarbete med Arbetsförmedlingen. Vi ska vara rädda om sjukförsäkringen och om sjuka människor.

Mer läsning

Annons