Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bättre vård med höjd skatt?

När landstinget höjer skatten med en 50-öring blir det 261 miljoner kronor mer i landstingets budget. Men löser det landstingets problem?

Annons

Det finns en opinion som hellre ser en skattehöjning än försämringar av vården. Höjd eller sänkt skatt har av tradition varit en av de mest centrala politiska skiljelinjerna. En klassisk höger-vänster-fråga. Så det finns ingen anledning att uppröras över att majoriteten vill höja skatten. I september nästa år kan väljarna ta ställning till vem som ska styra Örebro läns landsting. Kommer allianspartierna att lova att sänka skatten igen. Eller gör de som Socialdemokraterna gör på riksplanet om jobbskatteavdraget: Uppröras lite lagom innan beslutet tas, men accepterar sedan förändringen i efterhand.

Men det ska också sägas att en skattehöjning är ett tveeggat svärd. Visserligen får landstinget in 261 miljoner kronor. Men det innebär också att hushållen får 261 miljoner kronor mindre att handla för. Det får en åtstramningseffekt för hushållen. Och det blir en åtstramningseffekt för den privata sektorn. Inte så stor, men ändå. Och ser vi till en kommun som Lindesberg blir helhetsbilden att kommunen först har höjt skatten med en krona. Därefter toppar landstinget den skattehöjningen med ytterligare en 50-öring. Hade majoriteten i Lindesberg gått fram med en skattehöjning på en krona, om kommunledningen samtidigt hade vetat att landstinget skulle höja skatten ytterligare?

Till saken hör också att sjukvården brottas med strukturproblem. Över 9 000 läkare och annan personal har skrivit på det så kallade läkaruppropet. Bland undertecknarna finns också många från Örebro län. De pekar på konstruktionsfel inom sjukvården, som både socialdemokratiska och borgerliga regeringar medverkat till. Ett styrsystem som gör att svenska läkare ägnar förhållandevis lite tid åt sina patienter. Då gäller det att göra saker i rätt ordning. Det är inte givet att det blir bättre av att pumpa in pengar i ett felkonstruerat system.

Mer läsning

Annons