Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Baylan gör det lätt för sig

Väljarna imponeras inte av att politiker skyller på andra i skolfrågan!

Annons

Det är bra att skolan blir en allt viktigare valfråga. Men nu pågår det stora loppet där partier tävlar om att skylla på varandra. Och Socialdemokraterna leder!

För en tid sedan kom Pisa-mätningen, som visade försämrade resultat för den svenska skolan. Regeringens fel, utropade Socialdemokraternas Ibrahim Baylan, trots att de reformer som Björklund drivit igenom knappt har börjat fungera. På måndagen kom utredaren Leif Lewin med sin granskning av kommunaliseringen av skolan. Och ja, han kommer fram till att kommunaliseringen sköttes illa. Då säger Ibrahim Baylan att utredningen är ett ”beställningsverk” av Jan Björklund.

Men Leif Lewin slår åt både höger och vänster. Bland annat är Lewin kritisk mot att regeringen Bildt tog bort en del av de regleringar som den tidigare socialdemokratiska regeringen införde: ”I nyliberal anda och i skuggan av den svåra ekonomiska krisen avskrevs varje regel som kunde vara ett hinder för den ekonomiska saneringen.”

Men vi kan käfta en evighet om vems felet är. Det imponerar inte på väljarna!

Så låt oss gå tillbaka till sakfrågorna:

Sverige har redan fått ny lärarutbildning, ny läroplan och nytt betygssystem. Vi har fått karriärtjänster för lärare. Det är reformer som har börjat verka de senaste åren.

Vi måste fortsätta arbeta med läraryrkets status. Det handlar om vad vi kan göra för att visa ökat förtroende för lärarkåren. Det finns starka argument för att staten ska ta över arbetsgivaransvaret för lärarna.

När Ibrahim Baylan debatterar skolfrågor upprepar han gång på gång att han vill ge mer pengar till skolan.

Det är möjligt att det kan behövas mer pengar till skolan. Men länder som Finland och Sydkorea slår Sverige i skolresultat, trots att Sverige har högre lärartäthet. Då kan det finnas andra samband. Ibrahim Baylan gör det väldigt lätt för sig!

Mer läsning

Annons