Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Behåll Malmström i Bryssel

Bestäm dig Reinfeldt! Nominera Cecilia Malmström för ytterligare en mandatperiod i EU-kommissionen.

Annons

När Fredrik Reinfeldt tillträdde som statsminister hette det att Sverige skulle höra till EU:s kärnländer. Det var då det. Trots att det finns ett utbrett stöd för EU-medlemskapet i opinionen agerar Reinfeldt som om Sverige vill stå lite utanför. Ett exempel var när EU-kommissionens nye ordförande, Jean-Claude Juncker skulle utses. Moderaterna utgick mer eller mindre från att Jean-Claude Juncker inte skulle bli vald. Det var en grov felbedömning. Men till slut röstade Reinfeldt ändå ja till nomineringen av Juncker när stats- och regeringscheferna träffades i slutet av juni.

En nominering av Cecilia Malmström skulle vara en markering att Sverige trots allt vill vara med på riktigt.

Kommissionen ska stå för det gemensamma europeiska intresset. Den ska lägga fram lagförslag utan att kontrollringa till Berlin eller Paris. Den ska bråka med medlemsländer som inte följer EU:s regler. Det må sedan vara lilla Malta eller stora Tyskland. Men det går ändå inte att komma ifrån att det har betydelse om den svenska kommissionären gör bra ifrån sig och får ett tungt uppdrag.

Cecilia Malmström kan EU-systemet bättre än någon annan ledande politiker. Hon har sett EU-systemet från flera olika håll. Hon har suttit i EU-parlamentet. Hon har suttit i den svenska regeringen. Och hon har suttit i EU-kommissionen.

Mot alla odds lyckades hon få EU-länderna och EU-parlamentet att säga ja till ett lagpaket om EU:s asyllagstiftning. Ett lagpaket som är flera steg framåt mot en mer human asylpolitik i EU. Det finns ingen annan svensk politiker som kan konkurrera med Cecilia Malmström om toppjobben i kommissionen.

När Cecilia Malmström har fått frågan om hon kan tänka sig en ny period har hon svarat undvikande, ungefär som svenska politiker brukar göra när det talas om en nominering till ett toppjobb. Ge henne ett besked nu, Reinfeldt!

Mer läsning

Annons