Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Behövs Piratpartiet?

Piratpartiet fyller fem år – och byter partiledare. Bokförläggaren Anna Tronberg ska leda partiet inför supervalåret 2014. Då är det val både till EU-parlamentet och riksdagen.

Annons

Har Piratpartiet någon chans? Ja, om partiet bygger upp en gräsrotsrörelse som inte är beroende av platser i riksdagen eller EU-parlamentet. Ett parti som finns även om pressen inte skriver en rad blir mer stryktåligt.

Med lite tur och skicklig hantering av media, går det alltid att fixa några platser i riksdagen eller EU-parlamentet. Så blev det för Ny demokrati vid riksdagsvalet 1991 och för Junilistan vid valet till EU-parlamentet 2004. Men sufflén sjönk sedan ihop. Ny demokrati gick under. Intresset för Junilistan försvann, när partiet inte blev återvalt till EU-parlamentet 2009.

Det finns likheter mellan Ny demokrati och Sverigedemokraterna. En politik byggd på en blandning av folkhemspopulism och främlingsfientlighet. Att Ny demokratis partiledare Ian Wachtmeister agerat som Jimmie Åkessons rådgivare är ingen slump. Men frågan är vem som ska ge råd till vem. Det är Sverigedemokraterna som har byggt upp en uthållig organisation, medan Ny demokrati försvann ut i tomma intet när väljarna körde ut partiet ur riksdagen 1994.

Vid valet till EU-parlamentet 2009 fick Piratpartiet 7,13 procent av rösterna. 225 915 personer lade sin röst på Piratpartiet. Vid riksdagsvalet förra året blev Piratpartiet ett promilleparti – 0,65 procent av rösterna. Så frågan är: Har Piratparitet det tålamod som krävs för att bygga upp en stryktålig organisation?

Vi kan vara kritiska till Piratpartiets lättsinniga inställning till upphovsrätt. Men samtidigt driver Piratpartiet frågor som är angelägna. Det handlar om rätten till en personlig sfär, inte minst på internet. Vi har den ena lagen efter den andra som syftar till att just öka övervakningen. Vi har en lag som ger FRA rätt att scanna av e-post, telefonsamtal och sms. Vi får en lag som säger att uppgifter om när vart du ringar ska lagras. Vi har en lag som säger att privata företag kan begära att få ut din dators identitet, om företaget misstänker olaglig fildelning.

Vad som är rätt och fel i varje enskilt fall kan diskuteras. Men övervakningsmöjligheterna ökar, utan att någon egentligen bryr sig om helheten. Här kan Piratpartiet spela en roll – om inte de andra partierna skärper sig.

Mer läsning

Annons