Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bekämpa sexhandeln – lagstifta inte i utlandet

Annons
Bättre med långsiktighet än att kriminalisera sexköp utomlands.

Det finns goda skäl att – som regeringen – vilja kriminalisera sexköp i utlandet. Enligt FN är ungefär fyra miljoner människor drabbade av sexuell människohandel och då främst kvinnor och barn. När det gäller lagstiftning är det också lovvärt att Sverige vill inta ledartröjan eftersom fördrag mellan länder ofta förutsätter att ett land går före. Men det finns också en rad praktiska invändningar som skjuter förslaget i sank.

När det gäller lagstiftning är det också lovvärt att Sverige vill inta ledartröjan eftersom fördrag mellan länder ofta förutsätter att ett land går före.

Till en början går det att ställa den enkla frågan "hur"? Hur ska de som köper sex utomlands straffas i praktiken? Det finns en rad länder där sexuella tjänster är lagliga och reglerade som Danmark och Nederländerna. Ska svensk polis spana utomlands eller ska Arlanda ha särskilda kontroller för resenärer som åker till och från dessa länder?

Ett konkret exempel handlar om att Polen som nu skulle kunna få för sig att straffa landets egna medborgare för att de gjort abort i Sverige.

Just denna invändning kan ses som raljant, men förslaget sänder också signaler till andra länder om att göra samma sak när det gäller deras egen lagstiftning. Ett konkret exempel handlar om att Polen som nu skulle kunna få för sig att straffa landets egna medborgare för att de gjort abort i Sverige. För att inte tala om totalitära länder som Kina som kan ta det svenska förslaget som ett godkännande att straffa regimkritiker som befinner sig i exempelvis Sverige. Likt svenska sexköpare i utlandet har deras egna medborgare brutit mot landets egna lagar genom att våga kritisera regimen.

En åtgärd skulle kunna vara att svenska reseföretag bortprioriterar hotell där man vet att det förekommer prostitution och att organisationer likt Ecpat som arbetar mot barnsexhandel utomlands kan agera med den svenska regeringens officiella stöd.

Förvisso kan signalpolitik ibland vara bra men när det gäller sexköp och trafficking blir det rent ut sagt kontraproduktivt. Där krävs i stället opinionsbildning följt av förslag som går att efterleva i praktiken. En åtgärd skulle kunna vara att svenska reseföretag bortprioriterar hotell där man vet att det förekommer prostitution och att organisationer likt Ecpat som arbetar mot barnsexhandel utomlands kan agera med den svenska regeringens officiella stöd. Ett ytterligare steg är att på EU-nivå se till att de rådande direktiven mot trafficking faktiskt följs eftersom det regelverket redan är på plats.

Så det är inte bara ogenomförbart utan även rent kontraproduktivt.

Regeringens förslag om att kriminalisera sexköp utomlands är helt enkelt ett exempel på hur hjärtat har fått råda över hjärnan. Det går helt enkelt inte att genomföra i praktiken. Så det är inte bara ogenomförbart utan även rent kontraproduktivt. Vad som behövs är en långsiktig strategi som handlar om opinionsbildning, förhandlingar och internationella fördrag. Samt att även vara beredd att samarbeta med länder som exempelvis Thailand när de faktiskt vill åtgärda sina egna problem med olaglig prostitution. Mycket av lagstiftningen och fördragen finns redan på plats och det är därför viktigt att den används.

Det är därför hög tid för regeringen att tänka om och i stället etablera en internationell strategi mot trafficking vilket kommer att ta tid.

Sålunda har förslaget rätt tanke men fel strategi och god politik kommer alltid trumfa tandlösa åtgärder och just sådana förslag ligger tyvärr i tiden när det gäller brottsbekämpning. Det är därför hög tid för regeringen att tänka om och i stället etablera en internationell strategi mot trafficking vilket kommer att ta tid. Men det är ett alldeles för viktigt ämne för att vara föremål för vad som skulle kunna beskrivas som kortsiktig plakatpolitik. Tänk därför om och denna gång: tänk rätt.

Mer läsning

Annons