Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bemöt Heberleins argument - raljera inte kring psykisk ohälsa

Annons

Stundvis kan det verka som att vi lever i en ängslig tid och att detta har att göra med sociala medier.

Heder åt Ann Heberlein för att tidigare ha berättat om egen psykisk ohälsa.

Öppenheten har sina fördelar men det kan ofta hända att tangenterna slinter och att det sägs saker som inte är särskilt genomtänkta eller för att få maximalt genomslag. I en tid som är ungdomsfixerad kan det dessutom verka som en motsägelse att det ofta är mogna människor som på sociala medier häver ur sig sådant de knappt skulle våga säga till personen ansikte mot ansikte.

Skärmdump där etikern och debattören Ann Heberlein benämns som psykiskt sjuk.

En sådan är Lotta Back som till vardags är gruppledare för Vänsterpartiet i Södermanlands landsting och dessutom legitimerad psykiatrisjuksköterska. På riksdagsledamoten Karin Rogsjös öppna Facebooksida hävdar Back att etikern, debattören och den moderata riksdagskandidaten Ann Heberlein verkar "tilltagande sjuk i sina artiklar och jag är osäker på att det är så bra egentligen".

En sådan är Lotta Back som till vardags är gruppledare för Vänsterpartiet i Södermanlands landsting och dessutom legitimerad psykiatrisjuksköterska.

Ann Heberlein är en profilerad etikforskare som vågat berätta om att hon tidigare lidit av psykisk ohälsa och dessutom skrivit böcker i ämnet. Men det ger inte Lotta Back licens att offentligt ställa diagnos och använda detta som ett slagträ för att vinna politiska poänger. Det är bortom alla regler för frän debatt och det är rent ut sagt skrämmande att en psykiatrisjuksköterska använder just psykisk ohälsa som ett sätt att demonisera meningsmotståndare.

För deras snedsteg försämrar inte bara valrörelsen utan lägger också grunden för hur kommande generationer skriver och agerar.

Lotta Backs ord om Ann Heberlein är bara ett exempel på övertramp som sker i alla politiska läger och som bör kritiseras varje gång de sker. Detta speciellt när det handlar om väletablerade och vuxna politiker. För deras snedsteg försämrar inte bara valrörelsen utan lägger också grunden för hur kommande generationer skriver och agerar. Dessutom går det att upprepa frågan: Hur kan det faktum att Ann Heberlein tidigare vågat berätta om sin psykiska ohälsa vara relevant när hon har kritiserat exempelvis migrationspolitiken?

Lotta Backs ord om Ann Heberlein är bara ett exempel på övertramp som sker i alla politiska läger och som bör kritiseras varje gång de sker.

Lotta Back är helt enkelt svaret skyldig och partiledaren Jonas Sjöstedt borde ta ett rejält snack med sin gruppledare för att säga det självklara: Det anstår inte en vuxen person att bete sig på detta sätt.

Mer läsning

Annons