Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beredskapen var god

Annons

I november 2009 var köerna kilometerlånga utanför Örebromässan. Alla skulle vaccineras mot den hotande svininfluensan. Världen hade drabbats av en pandemi. Detta nya virus upptäcktes i mars 2009 i Mexiko och spred sig snabbt. I början av hösten stod det klart att svenskarna skulle massvaccineras.

Nu har denna miljardinsats utvärderats. Tre svenska myndigheter har enats om att den svenska beredskapen var god, men att det finns mycket att lära för framtiden.

Redan tidigare på 2000-talet kom larm om hotande attacker från nya virus. Fågelinfluensan och sars i asiatiska länder höjde den mentala beredskapen även hos oss, men blev aldrig något allvarligt hot mot folkhälsan.

Rapporterna från Mexico och USA på våren visade att svininfluensan drabbade friska människor hårt. I Mexiko avled unga människor i lunginflammation orsakade av det nya viruset.

Farhågan, eller rent av skräcken, fanns att världen skulle drabbas av en farsot i klass med spanska sjukan i början av 1900-talet. I det moderna Sverige var detta näst intill obegripligt. En ny digerdöd hör inte till vår bild av tillståndet i vårt land på 2000-talet.

Nu fick inte svininfluensan dessa konsekvenser. Antalet döda stannade vid 30, de flesta från definierade riskgrupper. För en vanlig säsongsinfluensa brukar dödstalet ligga på mellan 1 000 och 2 000, enligt Smittskydsinstitutet. Vi slapp alltså som nation lindrigt undan.

Hälften av alla vaccindoser blev över eftersom det visade sig räcka med en i stället för två sprutor. Slöseri kan man tycka. Å andra sidan är efterklokhet den enklaste av vetenskaper.

Vaccinet har också kritiserats för biverkningar, bland annat på barn. Varje sådant fall är tragiskt, men risken för fel finns i all sjukvård.

Med facit i hand blev den svenska insatsen mot svininfluensan en framgång. Tyvärr talar mycket för att beredskapen kommer att sättas på prov i framtiden också. Det finns inga garantier för att inte nya virus slår till och långa vaccinationsköer kan även i framtiden vara ett sundhetstecken. Alla auktoriteter ska ifrågasättas, men ett gott samhälle bygger också på tillit, gemenskap och solidaritet.

Mer läsning

Annons