Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Berlusconi och Hällefors

Annons

Hällefors kommun kommer att få skära i verskamheten med 55 miljoner kronor de närmaste åren. Att antalet invånare minskar är en orsak. En annan är den ekonomiska nedgången i världen. Prognosen för skatteintäkter har fått skrivas ner.

Vi kommer att få se liknande beslut i andra kommuner. Skolor kommer att läggas ner. Äldreboenden kommer att avvecklas.

Det finns alltså ett samband mellan läget i Hällefors kommun och de havererade budgetförhandlingarna i USA, Greklands störtdykning, den italienska förtroendekrisen och den ökade oron för Spaniens förmåga att betala sina skulder. Land efter land har medvetet fört en politik där staten lånat till utgifter i stället för att höja skatter eller prioritera om. Och till slut har läget blivit så allvarligt att till exempel Grekland inte har en chans att betala tillbaka sina lån.

Då sprids nervositeten till banker i till exempel Frankrike, som har köpt grekiska statsobligationer.

Miljontals människor i Europa kommer att märka av skuldkrisen inpå bara skinnet. Fråga en grekisk statsanställd som har fått sin lön halverad. En klen tröst för dem som riskerar att förlora sina jobb i Hällefors. Men det ger ändå lite perspektiv på vad vi har att möta.

Skuldkrisen är svår nog. Men till den får vi lägga en kris för det politiska systemet. Här pågår ett avancerat ”blame-game”, där ledande politiker hellre skyller på någon annan än tar ett eget ansvar.

I USA tillsattes att ett särskilt kongressutskott som skulle spara 1 200 miljarder dollar den kommande tioårsperioden. Men de kom inte överens. Republikanerna vägrar att ens tänka ordet skattehöjning.

I Grekland skulle företrädare för de två stora partierna skriva på en garanti att de står bakom reformer och nedskärningar. Men det konservativa Ny demokrati vägrar att skriva på, trots att partiet numera sitter i den regering som ska genomföra nedskärningarna.

Italiens förre premiärminister Silvio Berlusconi försäkrade att Italiens ekonomi i grunden var stark. Några veckor senare var han inte premiärminister längre.

Finlands regering har krånglat till det genom att kräva särskilda säkerheter för lånen till Grekland. Ett sätt att fjäska med de väljare som röstat på Sannfinländarna.

Och så där håller det på.

Sådana attityder förlänger krisen. Det drabbar i sista hand de personer som förlorar sina jobb i Hällefors kommun.

Mer läsning

Annons