Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Berlusconi säljer smoothie i Örebro

Annons
På väg hem. Italiens förre premiärminister på väg hem efter strafftjänstgöring på ett boende för alzheimerpatienter. Arkivfoto: Luca Bruno/TT-AP

Jag köpte två flaskor smoothie här i Örebro för några dagar sedan. Etiketten på flaskan upplyser om att den här drycken till och med ger mer immunitet än vad Berlusconi har. Det är anspelning på att den förre italienske premiärministern lyckades kryssa sig igenom rättssystemet. Medan han var premiärminister stiftade han utan någon som helst blyghet igenom lagar som skulle skydda just honom själv mot åtal.

Nu är han just före detta premiärminister. Han är inte immun längre. Han dömdes förra året till samhällstjänst – att en gång i veckan infinna sig vid ett boende för alzheimerpatienter för att hjälpa till. Dessutom fick han nattligt utegångsförbud. Han avslutade sin tjänstgöring på alzheimerboendet i mars i år.

Det är uppenbarligen något särskilt med Berlusconi och livsmedel. Det är nämligen inte första gången som någon riktar ett knytnävsslag mot just Berlusconi genom att sälja just livsmedelsprodukter.

För några år sedan introducerades pizzan Berlusconi i Finland. I en strid om var EU:s livsmedelsmyndighet skulle ligga hade nämligen Berlusconi upprepade gånger uttryckt sitt förakt för finsk matkultur. Finland konkurrerade med Italien om att få stå som värdland för den gemensamma livsmedelsmyndigheten.

Berlusconi lyckades – den europeiska livsmedelsmyndigheten hamnade i Parma, den berömda parmaskinkans hemstad.

Men när den finska pizzakedjan Koti-pizza lyckades vinna en internationell pizzatävling i New York, fattades beslutet att det vinnande bidraget skulle döpas efter Berlusconi. Hämnden är ljuv!

Vilken annan före detta regeringschef i Europa kan råka ut för politiska tjuvnyp via något som säljs i en vanlig livsmedelsaffär. Inte Gordon Brown (tidigare brittisk premiärminister). Du kommer inte heller att få köpa någon dryck som marknadsförs i den förre tyske förbundskanslern Gerhard Schröders namn. Om Göran Persson skulle börja figurera i livsmedelsreklam ligger det väl närmast till hands att det handlar om kött som kommer från hans egen gård i Sörmland.

Berlusconi ställde till det rejält för Italien. Nödvändiga reformer av landets ekonomi genomfördes inte. Han hade stöd av högerextrema och nationalistiska partier. Fortfarande kan EU:s ledare lägga pannan i bekymrade veck, när de granskar siffrorna för Italien. Statsskulden ligger kring 132 procent av BNP. Ekonomin krymper.

Berlusconi gjorde förhoppningsvis lite nytta på boendet för alzheimerpatienter. Och han gjorde definitivt mindre skada än han gjorde som Italiens premiärminister.

Men minnet av hans trixande lever kvar. Det går att sälja en smoothie i Örebro med Berlusconi som ett humoristiskt och avskräckande säljargument. Och det går att sälja en pizza i Finland som en påminnelse om hur Berlusconi trixade med EU:s livsmedelsmyndighet för över tio år sedan. Marknadskrafterna som politisk kraft ska inte underskattas.

Mer läsning

Annons