Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beskedet som gör oss mer humana

En patient som vill avbryta sin livsuppehållande behandling har rätt till det. I går kom Socialstyrelsen med beskedet som ska lysa upp den gråzon i vården som skapat osäkerhet och lidande.

Annons

Bakgrunden är påtryckningar från Svenska Läkaresällskapet. Socialstyrelsen har också fått brev från en svårt sjuk 32-årig kvinna, som vädjat om att få avsluta sin livsupphållande behandling. ”Så länge jag ännu har min kropp och hjärna i behåll så vill jag avsluta mitt liv så länge det är värdigt. Vill varken lida eller ruttna bort”, skrev 32-åringen i ett brev i mars i år. Hon avslutade med ”hjälp sjukvården att hjälpa oss!”.

Det har funnits en osäkerhet inom vården om vilka åtgärder som är lagliga. Hälso- sjukvårdslagens skrivningar om att läkare tillsammans med patienter ska samråda om behandlingar har kolliderat med brottsbalkens förbud mot dödshjälp. Konsekvensen har blivit att rädslan att göra fel har har överskuggat etiken. Gårdagens besked har gjort patienterna myndiga.

Socialstyrelsens besked handlar inte om en ändrad syn på dödshjälp utan klargör det som egentligen är självklart – att det är läkare och patient som tillsammans avgör vilken vård som ges. Ingen svårt sjuk människa som är klar i huvudet kan tvingas att genomgå en behandling. Vi har rätt att vägra, även om vägran kan leda till döden. Rätten är lika absolut för en döende människa att få hjälp att dämpa ångest och smärta.

I februari åtalades en barnläkare på Astrid Lindgrens barnsjukhus för dråp på ett spädbarn. Barnet var döende och anhöriga och läkaren var överens om att avbryta den livsuppehållande behandlingen. Efter döden hittades en mycket hög dos narkosmedel i barnets blod. Fallet är mycket speciellt, eftersom det inte är klarlagt vem som gav denna dos.

Det är möjligt att gårdagens besked från Socialstyrelsen inte spelar något roll i fallet med det döda spädbarnet. Men för den 32-åriga kvinnan kom det som en befrielse. ”Detta var vad jag hade hoppats på”, sa hon i en kommentar i Aftonbladet.

Socialstyrelsens besked ger oss alla befrielse från otydligheter som skapat onödigt lidande i livets svåraste stund. Sverige har nu blivit lite mer humant.

Mer läsning

Annons