Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bild av en våldtäktsman

Vi börjar nu få en tydligare bild av den 23-årige man som erkänt en grov våldtäkt och ett våldtäktsförsök. Han är dessutom misstänkt för ytterligare tre överfall mot kvinnor.

Annons

Han är svensk och tidigare ostraffad. I en utredning, gjord av kriminalvården, verkar han ge en ärlig bild av sitt liv. Det är ett liv som kretsar kring alkohol, cannabis och spel. Han beskriver hur han samlar oförrätter på hög, och hur de våldsamma fantasierna förverkligas när han är berusad. Han säger att han aldrig någonsin haft en nära relation.

Så frågan är: Vad hade gjort att mannen hade kunnat fångas upp tidigare?

Det var ju inte så att omgivningen var omedveten om att något var på väg att gå fel. Skolarbetet fungerade dåligt i högstadiet. Han lämnade gymnasiet utan ett enda godkänt betyg. Hade skolan kontaktat socialtjänsten om denna elev som visade upp klassiska tecken på missbruk? Socialtjänsten ska ingripa. Det är inte ”bör” eller ”kan”!

Den goda nyheten är att det faktiskt finns något att göra, att vi – åtminstone i grova drag – har de lagar som behövs och att det dessutom finns samhällsinstitutioner med det uttryckliga uppdraget att ingripa mot just sådana personer som 23-åringen.

Den dåliga nyheten är att just missbruksvården fortfarande lider av sviterna från 90-talets nedskärningar. Budgetskäl för enskilda socialförvaltningar väger alltför tungt när olika alternativ övervägs.

Men fråga de kvinnor som överfallits, om det hade varit värt att satsa några hundra tusen eller en miljon på vård åt 23-åringen, Och fråga 23-åringen själv.

Belysning på mörka platser är säkert bra. Att män tar ställning mot våld mot kvinnor borde vara en självklarhet. Att vi ännu har en lång väg att gå innan vi får ett jämställt samhälle kan vi konstatera. Att det finns en jämställdhetsaspekt på våld mot kvinnor kan vi också konstatera, eftersom det oftast är män som attackerar och kvinnor som blir offer.

Men risken finns att debatten om våld mot kvinnor blir alltför allmän, att den fastnar i allmänna floskler om jämställdhet, som inte innehåller några som helst förpliktelser.

Någonstans måste det till slut handla om enskilda människor – om den 23-årige man som nu har erkänt två överfall och om de kvinnor som drabbats av hans framfart.

Mer läsning

Annons