Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bildt gillar sina egna visioner

Annons
Pratade globalisering. Carl Bildt ägnade en stor del av sitt linjetal åt globaliseringen, internet och EU. Det blev mindre utrymme för de konkreta sakfrågorna. Arkivbild: Bertil Ericson/SCANPIX

På morgonen sköt Nordkorea artillerigranater mot en sydkoreansk ö i gränsområdet mellan de båda länderna.

På kvällen höll utrikesminister Carl Bildt ett linjetal på Utrikespolitiska institutet i Stockholm. Och visst kändes det lite märkligt att han inte nämnde Korea vid namn. Men det kom en antydan om de dramatiska händelserna på andra sidan Jorden.

– Vi accepterar inga invasioner. Detta sagt på förekommen anledning.

Detta är typisk Bildt-retorik. En underfundig sarkasm.

Carl Bildt ägnade en stor del av talet åt att tala om globaliseringens goda effekter. Människor lyfts ur fattigdom tack vare ökad världshandel. Det tar i dag sex timmar för Kina att exportera lika mycket som det tog ett helt år för landet att exportera 1978.

Han hade kunnat tillägga att det är just globaliseringen som gör kontrasten mellan de båda koreanska staterna så stor. Att vi köper koreanska bilar och hemelektronik gör att Sydkorea har blivit så framgångsrikt. Det är isoleringen – och ensidig satsning på militär styrka – som gör att Nordkorea ligger så hopplöst illa till. Men det sade han ingenting om. Märkligt, kan jag tycka just denna dag.

Carl Bildt drog sig till minnes när han skaffade sin första gsm-telefon – och konstaterade att det numera finns ambitioner att se till att mobilnätet ska fungera även ute i öde öknar och på toppen av Mount Everest.

Internet gör att det blir lättare för människor att kommunicera. Och det måste ske ett globalt samarbete för att både slå vakt om nätsäkerheten och förhindra ingrepp i nätets frihet.

Naturligtvis ägnade han en god stund åt att tala om det europeiska samarbetet. Delvis i allmänna ordalag – att samarbetet betyder något för freden och välståndet. Men om det var någon konkret fråga som han ständigt återkom till så var det Turkiets medlemsförhandlingar.

Jo, det kan bli svårt och komplicerat att ta med Turkiet som medlem, konstaterade Carl Bildt. Men det var inte heller alldeles smärtfritt att ta med Storbritannien som medlem.

– EU hade inte kunnat agera som en global aktör utan Storbritannien, sade han och menade att även Turkiet kommer att berika EU och förstärka unionens möjligheter att agera i viktiga frågor.

Jag råkade sitta bredvid Socialdemokraternas utrikespolitiske talesman Urban Ahlin – och bad honom om en recension.

– Tunt, svarade Urban Ahlin.

– Han talar gärna om globaliseringen, men glömmer bort en rad frågor.

Urban Ahlin nämnde Ryssland och Afghanistan. Ryssland är ett grannland till Sverige. Och i Afghanistan har vi ett militärt engagemang.

Ytterligare en stor fråga som Carl Bildt inte berörde var Mellanöstern.

Men Carl Bildt kan knappast beskyllas för att inte driva någon Mellanösternpolitik. Han driver en politisk linje som exempelvis Olof Palme och Sten Andersson skulle vara rätt nöjda med.

Men ska ett linjetal vara som en kopia av regeringens utrikespolitiska deklaration? En katalog över alla utrikesfrågor som regeringen har att ta itu med? I så fall kan jag räkna upp fler brister i talet.

Vi kan nog vara förtjänta av en utrikesminister som vågar tala om globalisering, internet och EU, för att få en utrikespolitisk vision som pekar lite längre än de allra närmaste åren.

Vi får anta att han återkommer till Ryssland, Afghanistan och Mellanöstern vid den utrikespolitiska debatten i riksdagen i februari.

Mer läsning

Annons