Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blir han statsråd hösten 2014?

Annons
Nästa jobb? Om Kent Persson lyckas väl i jobbet som partisekreterare, kan han bli statsråd. Men hur blir det om Reinfeldt väljer att avgå? Arkivbild: Tomas Oneborg/Scanpix

Kent Persson från Örebro har utsetts till Moderaternas partisekreterare. Det kan vara en språngbräda till regeringen. Men det kan också innebära att Kent Persson förlorar sin politiska förankring.

Förenklat kan hans framtid bestämmas av tre olika scenarier. Det kan bli en braksuccé. Det kan bli en ”lagom” succé. Men det kan också sluta med ett nederlag, som drabbar både Kent Persson och Moderaterna som parti.

Låt oss börja med alternativet braksuccé. Det innebär att det går bra för Moderaterna i valet – och att alliansregeringen fortsätter att regera. Då har Kent Persson goda möjligheter att gå vidare i den politiska karriären. Sven Otto Littorin var partisekreterare. Han blev arbetsmarknadsminister efter valsegern 2006. Per Schlingmann var partisekreterare fram till september 2010. Han är i dag statssekretare med ansvar för ”kommunikation” som det heter. Eller på ren svenska: Schlingmann har ett övergripande ansvar för att regeringen ska framstå i god dager, både i medierna och bland allmänheten.

Det finns också ett lagom-alternativ. Regeringen kan tvingas avgå, även om det går bra för Moderaterna. Till exempel finns en påtaglig risk att Kristdemokraterna åker ur riksdagen. Ja, då blir bedömningen antagligen att Kent Persson trots allt gjort ett bra jobb. Då kan han fortsätta som partisekreterare – eller få någon annan post nära den centrala partiledningen.

Men det är inte så att vägen mot regeringskansliet är utstakad för Kent Persson. Han har tagit på sig en svår uppgift. Han ska leda det interna partiarbetet, mot valseger 2014.

Håller han för uppgiften? Ja, det finns sådant som talar för det. Fredrik Reinfeldt har valt en person som har lång erfarenhet av kommunalpolitik – och som har vågat gå emot sina partivänner. Han har argumenterat för att kvinnor i offentlig sektor ska få rätt till heltid. Han har argumenterat för att Moderaterna ska regera ihop med Miljöpartiet.

Men det finns också en del som talar mot. I Örebro ingick han i en liten klick som i praktiken utsåg sig själva till de tunga posterna i lokalpolitiken. Det är möjligt att det var ett sätt att bli av med personer som ansågs vara för mycket av ”gamla moderater”. Men det ser inte snyggt ut. Och en arbetsmetod som fungerar i Örebro, fungerar kanske inte på riksplanet. Kent Persson var med och utformade ett idéprogram som är minst sagt intetsägande. På sätt och vis innehåller idéprogrammet ”allt till alla”. Alltså just det som Moderaterna anklagar Socialdemokraterna för.

Partiledaren Fredrik Reinfeldt har suttit sedan 2003. Det innebär att han suttit som partiledare i elva år under valåret 2014. Det är ytterst ovanligt att en partiledare sitter längre än tio år. Oavsett hur det går i valet 2014, är det dags för Moderaterna att fundera över ett generationsskifte på partiledarposten, vilket också kan påverka vem som sitter som partisekreterare.

Om Kent Persson skulle bli avsatt som partisekreterare, är det inte självklart att han kan gå tillbaka till att bli oppositionsråd i Örebro. Moderaterna i Örebro kanske är väldigt nöjda med hans efterträdare.

Men det finns ett sätt för Kent Persson att säkra sin politiska framtid för tiden efter valet 2014. Det kan ligga nära till hands att nominera en partisekreterare till riksdagen.

Mer läsning

Annons