Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blir Krim ett ryskt lydrike?

President Putin betraktar Ukraina som en bakgård till Ryssland, där han får göra lite som han vill.

Annons

På något annat sätt går det inte att tolka lördagens beslut av det ryska parlamentet. Det blev officiell politik att Ryssland är berett att sätt in trupper i Ukraina. Redan tidigare har ryska trupper agerat i Ukraina, men med maskerade ansikten och med fordon utan nummerplåtar.Putin driver samma typ av maktpolitik som Sovjetunionen gjorde under det kalla kriget. Han upprättar en rysk intressesfär.

Den sovjetiska politiken gick ut på att skapa en kedja av lydriken i Öst- och Centraleuropa. Formellt självständiga. Men regeringsmakten byggde (med något undantag) på sovjetiska bajonetter. Sovjetledaren Leonid Brezjnev lanserade doktrinen om den ”begränsade suveräniteten”.

Västvärlden kunde bråka och protestera när Sovjetiska trupper invaderade Ungern 1956 och Tjeckoslovakien 1968 och när den polska regeringen införde krigslagar 1981. Men mer än protester blev det inte.

Även Putin har skapat lydriken, fast i mindre skala. I både Moldavien och Georgien finns ryska utbrytarrepubliker som är beroende av ryska trupper. Det ligger nu nära till hands att anta att Putin vill skapa ytterligare en sådan utbrytarrepublik – i Krim i Ukraina. Ett område med rysk befolkningsmajoritet – och som har starka historiska band till Ryssland. Det var först 1954 som Krim formellt blev en del av den dåvarande Sovjetrepubliken Ukraina.

Men i Krim bor också tatarer som absolut inte vill ha något med Ryssland att göra. För dem lever minnet fortfarande av Stalins deportationer. Och även om Krim lämnades över till Ukraina så sent som 1954 är saken folkrättsligt klar: Även Krim är en del av Ukraina.

Ryssland förfogar över en marinbas på Krim som har ett stort strategiskt värde. Ett ryskt lydrike i Krim skulle vara att rädda det som räddas kan, när allt talar för att resten av Ukraina går sin egen väg – ut ur den ryska intressesfären.

Mer läsning

Annons