Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bombvänstern och Nato

Annons

Bombliberaler är ett skällsord som vänsterdebattörer har använt om liberaler som anser att det kan vara rätt att använda våld för att förhindra olika diktatorers framfört.

Men händelserna i Libyen har förändrat någonting. Vänsterpartiets ledare Lars Ohly har sagt att Sverige bör kunna vara med i de militära insatser som nu sker i Libyen.

På tisdag hålls ett möte i London som kommer att utmynna i att Sverige – och ytterligare ett antal länder – förstärker i insatsen i Libyen.

USA tog på sig ledningen för operationen i inledningsskedet. Men nu tar Nato över.

Det kalla krigets slut förändrade Natos roll. Med en kombination av bombningar och markstrider tvingades de bosnienserbiska styrkorna att häva sitt järngrepp över Bosniens huvudstad Sarajevo sommaren 1995. Det beredde vägen för Daytonavtalet om fred i Bosnien.

Några år senare var det Nato som med ett bombkrig tvingade de serbiska styrkorna att lämna Kosovo. I dag är det Nato som verkställer säkerhetsrådets beslut att skydda civila i Libyen.

Fortfarande är det de ömsesidiga försvarsgarantierna som utgör grunden för Nato. Om ett land attackeras ska det betraktas som ett angrepp mot alla de övriga Nato-medlemmarna. Estland, Lettland, Litauen och Polen har gått med i Nato för att få skydd om den mäktige grannen i öster skulle hota deras säkerhet.

Men Nato har utvecklats till att bli den tunga säkerhetspolitiska organisationen även i andra sammanhang. Ska en diktator förhindras att mörda sin egen befolkning? Då är det Nato som har förmågan att göra det. Inte ens supermakten USA orkar göra det på egen hand.

Nato har dessutom förmåga att agera, även om medlemsländerna inte har exakt samma uppfattning. Regeringen i Tyskland är till exempel skeptisk insatsen i Libyen, men accepterar ändå att den genomförs.

Bombliberalerna har sedan länge insett att Nato spelar en positiv roll för fred och säkerhet i Europa och världen. När ska bombvänstern få samma insikt?

Mer läsning

Annons