Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Börja om från början

Annons

Den förra majoriteten i Örebro (Alliansen och Miljöpartiet) försökte lägga ner Rudbecksskolan. Det gick inte. Socialdemokraterna gjorde det till ett vallöfte att Rudbecksskolan skulle bli kvar. Beslutet revs upp när det blev skifte i kommunledningen efter omvalet i maj förra året.

Dessutom har moderaten Kent Persson skrivit på sin blogg att han egentligen aldrig gillade tanken på att lägga ner Rudbecksskolan.

Den nuvarande majoriteten (S, KD och C) försöker avveckla de allra flesta programmen på Wadköpings utbildningscenter. Det verkar inte gå så bra det heller. Vid ett nämndsammanträde i fredags valde Kristdemokraternas Lars-Ruben Fahlström att rösta mot sin partigrupp.

Avveckling av skolor är alltid kontroversiella. Och väljarna har gett dem som styr Örebro kommun en knapp majoritet. Det räckte med att en enda ledamot bytte sida, så föll förslaget.

Att under sådana omständigheter försöka forcera igenom ett snabbt beslut är riskabelt. Frågan hinner inte gås igenom tillräckligt noggrant. Det blir frestande för oppositionen att ta varje chans att fälla förslaget, precis så som skedde i förra veckan.

Samarbetsklimatet i Örebro är inte det allra bästa. Dels har det under många år rått en giftig stämning mellan de styrande och oppositionen. Dels finns en ilska i framför allt Folkpartiet och Moderaterna över att Kristdemokraternas och Centerpartiets ”förräderi” mot den egna koalitionen.

Men just i den här frågan finns det anledning för de styrande att söka en blocköverskridande lösning. Båda sidorna är överens om gymnasieskolans lokaler måste minska. Båda sidorna är överens om att det är bättre att minska lokalytan än att minska antalet lärare. Och båda sidorna är medvetna om att det blir protester, oavsett vilken skola som drabbas. Men det blir lättare att acceptera förändringen om det funnits tid att diskutera frågan.

Det är bråttom, säger de styrande. Jo, kanske det. Men varför väntade de då till strax före jul med att presentera förslaget? Det var som att beställa problem.

Demokrati tar tid. Men det kan faktiskt också vara effektivt att låta saker ta sin tid, att vända och vrida på frågan, att låta de anställda på skolorna komma med sina synpunkter. Så rådet till kommunledningen måste bli: Börja om från början.

Mer läsning

Annons