Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Början på slutet för Putin?

Annons

Det är presidentval i Ryssland i dag. Allt talar för att Putin vinner. Han kommer visserligen inte att få drygt 99 procent av rösterna, så som det brukade bli när kommunistpartierna i Östeuropa ställde upp i val en gång i tiden. Valfusket kommer att vara något mer sofistikerat.

Ryssland är en formell demokrati. Och den som säger något ofördelaktigt om Putin på krogen skickas inte till arbetsläger i Sibirien.

Men den som utgör ett verkligt hot mot makten riskerar en våldsam död – eller så hittar myndigheterna på någon åtalspunkt som ger flera års fängelse.

Den amerikanska organisationen Freedom house klassar Ryssland som ett icke fritt land. Organisationen Reportrar utan gränser placerar Ryssland på 142:a plats i världen, i nivå med Colombia, Swaziland och Kongo.

Och det finns fler jämförelser att göra. Ryssland har enorma sociala problem att ta itu med. Den förväntade medellivslängden för en rysk man är 58 år. Som en jämförelse kan nämnas att den förväntade medellivslängden i Somalia är 50. En rysk man har ungefär 50 procents chans att nå pensionsåldern. Den urusla hälsan bland män har till stor del med alkoholkonsumtionen att göra.

Visserligen har många människor fått det bättre under Putin. Men det är en sårbar tillväxt, som är beroende av oljeintäkter.

Förr eller senare kommer den ryska medelklassen att tröttna på myndighetspersoner som mer är intresserade av att få lite extra inkomster under bordet än att hjälpa folk att uträtta sina ärenden. En välutbildad medelklass vill också vara med och bestämma hur landet styrs.

Putins maktparti, Enade Ryssland, fick 64 procent av rösterna vid parlamentsvalet 2007. Men vid valet 2011 stannade röstandelen på 49,3 procent. Trots valfusket och trots korruptionen lyckades inte Enade Ryssland att få mer än hälften av rösterna. Hur hade röstandelen blivit om valet hade varit korrekt?

Vi kanske ser början på slutet för Putin.

Mer läsning

Annons