Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bort medmunkavlari kommunen

Sverige är världens mest demokratiska land. I alla fall enligt den brittiska tidskiften The Economists rankning. Den senaste listan gav oss 9,98 av tio möjliga poäng i detta index som väger samman 60 olika demokratifaktorer.

Annons

Demokrati är som begrepp närmast en trasselsudd där trådarna bildar en komplicerad men förhoppningsvis meningsfull helhet. I år är valet en ytterst konkret manifestation av vår demokrati. I höst får alla röstberättigade tillfälle att vara med och bestämma vilka partier och vilka personer som ska styra landet, landstingen och kommunerna.

En förutsättning för demokratin är yttrandefriheten. Den finns med i den svenska grundlagen och är en rättighet för alla. Medborgarna i Sverige har en möjlighet att kontrollera maktutövningen mellan valen genom att alla anställda i kommuner, landsting och på statliga myndigheter kan berätta vad det vill om sina arbetsförhållanden för massmedia. De har rätt att vara anonyma, arbetsgivarna är förbjuden att ta reda på vem som lämnat en viss uppgift och den som berättar kan inte straffas.

Lagen är en rättighet för de offentliganställda. Men i första han är det en rättighet för medborgarna och ett kraftfullt verktyg att ständigt granska makten, den makt som vi lämnat över till de folkvalda med allt vad det innebär av ansvar.

I dag berättar NA på nyhetsplats om anställda i Örebro kommun som vittnar om att de straffats för sin frispråkighet. ”Jag skulle ha berättat att rektorn förbjöd oss att prata med media”, säger ”Barbro” i dagen NA.

Barbro har helt klart lagen på sin sida. En kultur av förbjudna ämnen och tigande hör inte hemma i en kommun. Kommunen är en arbetsplats, men också allas vår angelägenhet betalad av våra skatter. Mycket av kommunens verksamhet kan vi inte välja bort om vi är missnöjda.

Ansvaret ligger hos arbetsgivaren och givetvis ytterst den politiska ledningen. Kravet är enkelt. Kommunstyrelsens ordförande Staffan Werme (FP) och alla andra politiker som styr Örebro kommun måste tydligt stå upp för yttrandefriheten för alla anställda. Ordet är fritt, och måste vara fritt. Annars är demokratin i fara.

Mer läsning

Annons