Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bra betyg åt Björklund

Annons

Motståndare till betyg i skolan finns ofta på vänsterkanten, bland dem som kämpar för ”arbetarklassens” väl. På Ung vänsters hemsida kan vi till exempel läsa följande: ”Förutom proven sätts betygen efter hur läraren uppfattar dig. Det uppmuntrar dig till att ställa dig in, ljuga, låtsas vara mer intresserade än du är och hålla inne med frågor till läraren för att du inte ska verka okunnig.”

Men den som kämpar för arbetarklassens väl borde snarare vara för betyg. Den slutsatsen kan vi dra efter en granskning av betygen av Anna Sjögren på Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering, som sorterar under arbetsmarknadsdepartementet. Anna Sjögren har undersökt hur det har gått för de barn som gick i skolan under de år då grundskolans lägre stadier var betygsfria.

Bland de lågutbildades döttrar var det färre som klarade gymnasiet i den grundskola där betygen marginaliserades. Samma tendens fanns bland pojkar till lågutbildade föräldrar, men inte riktigt lika tydlig. Pojkar med högutbildade föräldrar gynnades snarare av att betygen försvann.

Resultaten i grundskolan är viktiga. Dels leder bristande kunskaper till att det blir svårare att orientera sig som medborgare – och att kämpa för sina rättigheter. Dels blir det svårare att studera vidare. Fortsatta studier leder till större valfrihet på arbetsmarknaden och högre lön.

Så om det nu finns något klassperspektiv i Ung vänster, borde organisationen hylla Jan Björklunds skolreformer.

Tydliga besked kan uppenbarligen ha en effekt på just de barn som behöver extra studiemotivation, de barn som har föräldrar med enbart grundskoleutbildning.

Exakta orsaker återstår det att forska vidare om. Det är till exempel svårt att avgöra varför barn från mer studiemotiverade hem klarade sig sämre med betyg.

Nej, betygen säger inte allt. Och betygen kan vara orättvisa. Det är inte säkert att läraren i skola A bedömer kunskap på exakt samma sätt som läraren i skola B.

Men betygen säger ändå något. Elev och föräldrar kan till exempel se en trend – blir det bättre eller sämre?

Att avskaffa betygen var ett svek mot de elever som kom från familjer med låg studiemotivation. Undersökningens resultat ger ett bra betyg åt Jan Björklund.

Mer läsning

Annons