Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bra med fler anmälda narkotikabrott i Nora

Annons

För en del kan det låta alarmerande att antalet personer som åkt fast för ringa narkotikabrott i Nora har ökat från 46 år 2013 till 76 förra året. Men det är i själva verket ett tecken på att polisen gjorde ett bättre jobb.

Ringa narkotikabrott är så gott som alltid resultatet av en polisinsats. Ju mer aktiv polisen är, desto fler brott rapporteras in. Och ju fler som åker fast för ringa narkotikabrott, desto svårare är det för langarna att upprätthålla sin marknad.

Om fler åker fast för ringa narkotikabrott är det ett tecken på att polisen gör sitt jobb, snarare än att antalet narkomaner har blivit fler.

Någon kan ju drömma om att polisen i ett slag skulle lösa narkotikaproblemen genom att slå till mot de stora ligorna. Men då finns marknaden kvar. Eftersom det finns pengar att tjäna, så kommer det att finnas nya kriminella gäng som är beredda att sälja sina varor där det finns en efterfrågan.

2015 lades missbruksenheten i Nora ner. Oppositionsrådet i Nora, Helena Wilhelmsson (C) kopplar ihop det med det ökade antalet anmälningar om ringa narkotikabrott. Felet är att hon använder antalet anmälda narkotikabrott som en mätare på hur det står till med narkotikamissbruket i Nora. Att antalet anmälda brott ökat säger egentligen ingenting om det. I bästa fall är det precis tvärt om – att ju fler som åker fast, desto mindre marknad för narkotika i Nora.

En person ska inte kunna stå och spruta i sig heroin när en polis står och tittar på. Kriminaliseringen är en förutsättning för det första ingripandet. Det är dessutom förebyggande.

Men hon har rätt i att det inte räcker med polisens arbete. "Ringa narkotikabrott" infördes som påföljd på 80-talet för att täppa till en lucka i narkotikalagstiftnngen. En person ska inte kunna stå och spruta i sig heroin när en polis står och tittar på. Kriminaliseringen är en förutsättning för det första ingripandet. Det är dessutom förebyggande. Den som blir beroende av narkotika i dag, kommer inom en snar framtid att behöva begå andra brott för att finansiera sitt missbruk, till exempel att själv sälja narkotika.

Men att hjälpa missbrukare till ett liv utan droger är inte polisens uppgift. Där måste socialtjänsten ta över. Polisen ska veta att socialtjänsten står beredd att ta över. Socialtjänsten ska veta att polisen gör sitt jobb med att rycka undan grunden för illegala droger. Och missbrukaren ska inte behöva vänta på behandling.

Mer läsning

Annons