Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bråka med polisen

Annons

Polisutredaren Tomas Bergström från Hallsberg tog en risk, när han i en tv-intervju kritiserade polisens sätt att arbeta. Personer som Tomas Bergström, som vågar peka på brister i den egna organisationen, borde få högre lön. Och de poliser som lägger ner utredningar, trots att det finns en chans att sätta fast en brottsling, borde få sparken.

Rikspolischefen Bengt Svensson säger till Dagens Nyheter att polisen borde slippa uppgifter som att utfärda pass, låsa in fyllerister och ta hand om vanvårdade djur.

Ja, då skulle ännu fler poliser frigöras för att utreda och förebygga brott. Men vad hjälper det om inställningen är att brottsutredningar kan läggas ner, även om polisen vet vem som har begått brottet?

Staten har vräkt pengar över polisen. Anslagen har ökat med 25 procent på några år. Men det har varit som att kasta in pengar i ett stort svart hål.

Att frigöra ytterligare resurser åt en illa fungerande organisation, skulle inte göra någon nytta.

Det som behövs är snarare en folklig revolt mot polisen. Nej, inte i form av kravaller utanför polishögkvarteret, utan en brottsoffrens revolt.

Om du har blivit misshandlad i krogkön – och det finns vittnen till händelsen: nöj dig inte med att göra en anmälan. Ring minst ett par gånger i veckan och kräv besked om vad som händer med utredningen. Ställ de kritiska frågorna: Har berörda personer hörts? Om inte, varför?

Om utredningen läggs ner, trots att det finns mer att utreda: Fortsätt bråka! Anmäl polisen till justitieombudsmannen!

I tv-programmet Veckans brott framträdde en kvinna som utsatts för ett brott. Polisen ville absolut inte göra något, för det var ju sååå svårt att få fram uppgifter. Kvinnan gav sig inte. Och det visade sig att hon genom några enkla sökningar på nätet kunde hitta uppgifter om vem som troligen låg bakom brottet. Hon gjorde i princip en egen utredning som hon lämnade till polisen.

Polisen visar upp två ansikten. Det finns hårt arbetande poliser som kämpar för att göra ett bra jobb. De ska ha allt stöd, till exempel i form av högre lön. Polisen måste få en ledning och en organisation som uppmuntrar dem som gör ett bra jobb – och markerar mot dem som inte sköter sitt jobb.

Mer läsning

Annons