Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brott utanför köttvärlden

Homofobi, sexism, hot och hat. Nätet svämmar över av trakasserier och övertramp, men få döms.

Annons

Är det provocerande att kvinnor tar plats i det offentliga rummet? Att de skriver i tidningar, syns i tv-rutan och spelar EM i landslagströja? Det tycker åtminstone en klick män som dag efter dag spyr galla på nätet.

När Uppdrag Granskning i februari sände reportaget ”Män som näthatar kvinnor” var det som om en kall kår gick genom Sverige. ”Du är en riktig hora och du har två veckor kvar att leva”. ”Dö. Kan du inte bara dö”. ”Propagandaspridande kackerlacka”. ”En mördad feminist är en bättre feminist”.

12 kända kvinnor läste upp näthatarnas ord. Gemensamt för alla fallen var att det var en man som med nätet som sköld tog sig friheten att kränka en kvinna. Och att ingen av dem dömdes för det.

När damlandslaget premiärspelade i fotbolls-EM i onsdags var det dags för hatkavalkaderna igen. ”Damlandslaget ... Lesbiska horor är vad ni är”. ”Alltså Sveriges horor hur kan dom slå såna straffar haha vilka jävla nollor alltså”. ”Snart tar flatorna över. Fyfan! Fotbollsmördare”. Metroredaktören Jack Werners hopplock av vad som twittrades under matchen spreds i går som en löpeld i sociala medier.

Men att någonting är olämpligt är inte detsamma som att det är olagligt: långtifrån all dynga som skrivs strider mot några lagar. Men när även lagens gränser passerats är det desto viktigare att det också får konsekvenser.

Den som drabbas av brott på nätet ska vända sig till polisen, som – visade det sig i Uppdrag Granskning – allt som oftast lägger ner fallet. Men kanske är detta påväg att förändras: I april dömdes en 41-årig man för olaga hot efter att på nätet ha hotat en av Aftonbladets medarbetare till livet. I juni dömdes också två tonåringar i det uppmärksammade Instagrammålet för grovt förtal efter att ha spridit integritetskränkande uppgifter. Och även om domarna bara hanterar en droppe i havet av alla de brott som begås så har de ett tydligt signalvärde: hit, men inte längre. Tiden då den digitala brottsligheten trumfade över rättsväsendet går mot sitt slut.

Mer läsning

Annons