Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Burka på kandidater?

Annons

Socialdemokraten Sven-Erik Österberg anser att ”man skulle börja fundera lite på” att förbjuda opinionsmätningar de närmaste veckorna före ett val.

Skälet skulle vara att vi då får en bättre valdebatt. Mer om politikens innehåll. Mindre om taktik.

Nej, förslaget är knappast genomförbart. Det går inte att lagstifta fram en sund valdebatt.

Det går just nu uruselt för Socialdemokraterna, om vi ska tro opinionsmätningarna. Och visst finns risken att väljarna påverkas, att de hellre röstar med en vinnare än med en förlorare.

Men ska vi lagstifta fram vad som är ett lämpligt beslutsunderlag när den enskilde väljaren går in i valbåset och funderar över vilken valsedel han eller hon ska stoppa i kuvertet?

I så fall finns det flera tänkbara förslag. Vi kan låta politiker framträda i burka så förleds inte väljaren att rösta på en person enbart på grund av utseendet. Och så förbjuder vi politiska satirmakare som försöker skämta bort de allvariga budskap som politikerna framför. En bra satir kan utan tvekan göra att det ursprungliga budskapet förträngs. Ujujuj! Skadligt för demokratin!

Visst ska opinionsmätningarnas roll ifrågasättas. Men det är knappast någon framkomlig väg att förbjuda dem. Under 70-talet myntades begreppet ”kamrat fyra procent”. Socialdemokrater röstade på det dåvarande VPK för att försäkra sig om att partiet skulle vara kvar i riksdagen.

I dag är det snarare Centerpartiet och Kristdemokraterna som kan se fram emot räddande taktikröster. Naturligtvis är det opinionsmätningarna som ligger till grund för taktikröstarna.

Men då utgör mätningarna också ett legitimt beslutsunderlag för enskilda människor.

Redan sent söndag kväll kommer eftervalsdebatten att börja.

Om det visar sig att opinionsinstituten har gissat fel, kommer de att bli föremål för kritisk granskning.

Förlorande partier kommer att överväga om de ska byta partiledning eller ändra sitt sätt att arbeta. Vi kommer att få höra intill leda från förlorarna att ”vi lyckades inte komma ut med vårt budskap”.

En av Fredrik Reinfeldts stora förtjänster var att han faktiskt gick in och förändrade politikens innehåll efter Moderaternas valnederlag 2002. Han sade något mer än att ”vi lyckades inte få ut vårt budskap”.

Det kommer inte heller att dröja länge förrän vi får se den första opinionsmätningen efter valet. Så blir det 2010. Och så kommer det att bli 2014 och 2018.

Mer läsning

Annons