Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Busen från Bryssel

Annons
ILLUSTRATION: TECKNAR-OLLE

En buse från Bryssel – som står där och granskar hur medlemsländerna sköter sig. EU-kommissionen kom i veckan med sin bedömning av medlemsländernas ekonomiska politik.

Den ger sig rakt in i lokalpolitiken i Örebro. Inte så att just Örebro nämns vid namn. Men ett av de problem som EU-kommissionen ser i Sverige är bostadsmarknaden. ”På utbudssidan hindras ett flexibelt bostadsutbud av lokala planeringsmonopol, långdragna förfaranden för områdesplanering och bristande konkurrens”, heter det bland annat.

Koalition Örebro gjorde ett försök att minska Öbos dominerande ställning, genom att sälja ut ett antal lägenheter. Det blev protester från både hyresgäster och oppositionen. Och när Koalition presenterade sitt valprogram inför valet 2010 sade man stopp. Det skulle inte bli några fler försäljningar.

Den nuvarande kommunledningen, under ledning av socialdemokraten Lena Baastad, kommer inte heller att minska Öbos andel av hyresbostäderna.

Är det här en fråga som EU-kommissionen över huvud taget ska lägga sig i? Ja. EU-kommissionen ska naturligtvis inte kunna bestämma att Lena Baastad ska göra det ena eller det andra.

Men det är bra att det görs en oberoende granskning av Sveriges ekonomiska politik. I ett läge där Sveriges ekonomi går förhållandevis bra, får kommissionens rekommendationer betraktas som ett tungt debattinlägg. Men trots att Sverige har en förhållandevis stark ekonomi, finns det saker i Sverige som brister. Och det behöver vi påminnas om.

De senaste åren har vi sett hur andra länder påverkar oss. Länder som skuldsatt sig över öronen får hela Europa att gunga. När vi är beroende av varandra är det rimligt att EU-länderna samverkar, för att få sunda finanser. Då måste någon göra jobbet att granska hur det fungerar: Busen i Bryssel.

Även Fredrik Reinfeldt får en käftsmäll av busen i Bryssel. EU-kommissionen är, liksom många ekonomer, frågande inför sänkningen av momsen på restauranger och krogar. ”effektiviteten hos den främsta åtgärden riktad mot ungdomsarbetslösheten – sänkningen av mervärdesskatten på restaurang- och cateringtjänster – är dock osäker“, anser EU-kommissionen.

Så både Fredrik Reinfeldt och Lena Baastad borde ha en del att fundera över efter att ha läst EU-kommissionens rapport om Sverige.

Mer läsning

Annons