Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Butlern som sänkte S

Annons

Den socialdemokratiska valkampanjen verkar vara på väg att haverera. När vi minns valrörelsen 2010 kommer vi osökt att tänka på förslaget om en butler i tunnelbanan. Knappast ett förslag som den ensamstående trebarnsmamman i Askersund, den arbetslöse metallarbetaren i Lindesberg eller den hårt arbetande tjänstemannen i Örebro kan identifiera sig med.

Statsminister Fredrik Reinfeldts vision om framtiden är att Sverige ska vara ett skatteparadis för låg- och medelinkomsttagare.

Oavsett om väljaren står till höger eller vänster: Om vi ställer butlern i tunnelbanan mot skatteparadis för låginkomsttagare, är det ingen tvekan om att skatteparadiset vinner.

Sedan försökte Socialdemokraterna skrämmas med ”högerspöket”. Det påstods att Alliansen tänker sänka skatter med ytterligare hundra miljarder kronor under de kommande åren. Det visade sig vara en sammanställning av samtliga förslag som de fyra allianspartierna lagt fram var för sig. Naturligtvis kommer en förhandling mellan de fyra partierna att ge ett helt annat resultat. Socialdemokraternas påstående framstår som så orimligt att ingen kan ta det på allvar.

Både statsminister Fredrik Reinfeldt och finansminister Anders Borg får ett gott betyg av opinionen för sitt sätt att sköta landets ekonomi. Att utmåla landets ekonomi som ett elände, när de offentliga finanserna hör till de starkaste i Europa fungerar inte.

Kampen om väljare blev så desperat att ett förslag om butler kunde läggas fram.

Så här brukar det inte vara.

Socialdemokraterna brukar ha skickliga kampanjmakare. Och därtill tiotusentals frivilliga som kan tänka sig att knacka dörr, dela ut flygblad, prata med folk på stan, ringa upp väljare och så vidare. Partiet har tillgång till LO:s resurser, med allt vad det innebär av pengar och förtroendevalda som förväntas ”dela arbetarrörelsens värderingar”.

Nu har vi ett val där det är ett fullt realistiskt scenario att Socialdemokraterna förlorar sin ställning som landets största politiska parti.

En butler i tunnelbanan blir onekligen en bra rubrik. Men väljarna får också en förlöjligad bild av landets största politiska parti.

En annan faktor som är till nackdel för Socialdemokraterna är att det fortfarande finns ett motstånd mot Mona Sahlin som partiledare. Hon retade gallfeber på vänsterflygeln i det egna partiet genom att förespråka ett samarbete med enbart Miljöpartiet. Vänsterpartiet ville hon helst inte ha med.

Den gamle kommunisten fick till slut vara med i den rödgröna kartellen. Lars Ohly har nu allierat sig med ett parti som förespråkar butlertjänster!

Mer läsning

Annons